Kurd fegyveresek lelőttek egy török harci helikoptert Szíriában

A személyzetről nincs hír, a török elnök megtorlással fenyeget. Közben tízezrek menekülnek el Szíria új frontvonalából.

MN
2018. 02. 10. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lelőttek egy török harci helikoptert Szíria északnyugati részén a kurdok elleni katonai műveletekben, a helikopter a kurdok lakta Afrín térségében volt bevetésen a török elnök szombati bejelentése szerint.

Recep Tayyip Erdogan megtorlással fenyegetőzött, és azt mondta, hogy a felelősök nagy árat fognak fizetni. A fedélzeten lévő katonák sorsáról egyelőre nem közöltek információkat.

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia közölte, hogy egységei lőtték le a helikoptert. Ez az első alkalom az Afrín térségében három hete indított török hadműveletek során, hogy lelőttek egy török helikoptert – írja az MTI.

Az sem kizárható, hogy a kurdok amerikai fegyverzettel és segítséggel lőtték ki a gépet: az amerikai hadsereg fő helyi szövetségesének a YPG pesmerga harcosai számítanak, és Washington „katonai tanácsadók” alkalmazásával issegítik a kurdokat. Az amerikaiak akkor sem tétlenkedtek, amikor a szír kormány szövetségesei szorongatták a kurdokat: a héten légicsapás végzett száz fegyveressel, amikor egy jól szervezett offenzíva során próbálták felszámolni a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők egyik bázisát Deir ez-Zaur tartományban.

A három hete tartó török Olajág hadműveletben eddig tízezrek váltak földönfutóvá Afrín tartományban: az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint legalább hetven civil, köztük huszonegy gyerek lelte halálát, az ENSZ becslései szerint pedig mintegy harmincezren menekültek el otthonukból a török fegyveres erők afríni hadműveletének kezdete óta.

Sokan barlangokban vészelik át a török légicsapásokat: a CNN stábjának egy szír család mutatta meg föld alatti otthonát: tizenketten élnek a barlangban, ahol a bútorzat mindössze ágynak használt pokrócokból áll. „Az apámat megölték, én meg az anyámmal és a fivéreimmel idejöttem a barlangba. Itt sötét van, és félünk, mert nagy zaj jön kívülről. A levegőből lőnek minket. Hát mit ártottunk mi nekik? Mi csak gyerekek vagyunk” – fogalmazott a család egyik gyermeke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.