Lengyel haláltábor: börtönbe kerülhet a kifejezés használója

Izrael már az ötlet felvetődése óta tiltakozik a jogszabály elfogadása ellen.

MN
2018. 02. 01. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az auschwitzi náci koncentrációs tábor a mai Lengyelország területén található, ezért sokan egyszerűen lengyel haláltáborként hivatkoznak rá. A varsói törvényhozók szerint ez több tárgyi tévedésnél, egyenesen bűncselekmény – olvasható a Hír TV oldalán.

Ezért a lengyel parlament megszavazta azt a törvényt, amely a többi közt megtiltja a „lengyel haláltábor” kifejezés használatát. Aki mégis így nevezi a Lengyelország területén található lágereket, az pénzbüntetést, de akár három év börtönt is kaphat. A varsói kormány szerint ez nem korlátozza a szólásszabadságot.

„A múlt föltárását egyáltalán nem veszélyezteti a törvény. Még a lengyel múlt legsötétebb, legszégyenteljesebb fejezetének kutatását sem. Lengyelország demokratikus állam, tiszteletben tartja a nyilvános vita szabadságát, a tudományos kutatást és a bírálathoz való jogot” – jelentette ki Marcin Warchol igazságügyminiszter-helyettes.

Izrael viszont már az ötlet felvetődése óta tiltakozik a jogszabály elfogadása ellen: a zsidó állam történelemhamisítással vádolja Lengyelországot, arra hivatkozva, hogy a nácikkal annak idején sok lengyel is együttműködött. „Az az igazság, hogy sok nép, köztük a lengyelek is segítettek a náciknak zsidókat gyilkolni: átadták őket a náci hatóságoknak, vagy maguk ölték meg a zsidókat” – nyilatkozta Naftali Bennett izraeli oktatásügyi miniszter.

A lengyel holokauszttörvényt már csak a köztársasági elnöknek kell aláírnia, ezután lép hatályba – írja a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.