Lezuhant egy orosz utasszállító Moszkva közelében

Az orosz repülőgép 71 utasa szörnyet halt a katasztrófában. Putyin elnök részvétet nyilvánított az áldozatok családtagjai felé.

MN
2018. 02. 11. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Nincsenek voltak magyar utasok a Moszkva közelében vasárnap lezuhant repülőgépen – tájékoztatta a moszkvai magyar nagykövetség konzulátusa az MTI-t. A Szaratovszkije Avialinyii orosz légitársaság egy utasszállítója fedélzetén 71 emberrel csapódott a földbe, a tragédiát senki nem élte túl. Az orosz Interfax hírügynökség korábbi közlése szerint a gép a domogyevói reptérről indult és felszállása után hat perccel váratlanul eltűnt a radarok képernyőiről.

Az Interfaxnak egy sürgősségi egységeknél dolgozó forrás azt mondta, hogy a gép lezuhant, és nincs esély arra, hogy az utasok közül bárki is életben maradt volna a tragédia után. Szemtanúk azt mondták a hírügynökségnek, hogy a repülő kigyulladt a becsapódás előtt.

Az An–148-as típusú utasszállító egy belföldi járat volt és Orszk városa felé tartott, éppen Argunovó közelében, Moszkvától 80 kilométerre járt, amikor a katasztrófa történt.  

A brit közszolgálati média szerint a gép fedélzetén hat légiutas-kísérő is tartózkodott. Az üggyel foglalkozó kiemelt nyomozóbizottság megerősítette, hogy 71-en voltak a gép fedélzetén, így az utasok száma valójában 65 lehetett.

A gép az Interfax friss jelentése szerint olyan területre zuhant, ahova a vastag hóréteg miatt az orosz mentő- és katasztrófavédelmi szolgálat járművei sem jutnak be, a mentőegységek ezért gyalog közelítették meg a roncsokat.

A területen eddig két, leszakadt testrészt találtak a helyszínelők - az Interfax által megismert feltételek alapján a gép darabokra tört a becsapódás során.

Videó a roncsokról:

Mint kiderült, az utasok az Ural menti Orenburg tartomány lakosai voltak, és valószínűleg haza felé tartottak Moszkvából, amikor a katasztrófa megtörtént. Az orosz közlekedésügyi minisztérium jelezte, már eddig is több lehetséges magyarázat született a történtekről, beleértve az emberi mulasztás és az időjárási körülmények okozta tragédiát is.

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter és a moszkvai régióközi közlekedési ügyészség egybehangzóan közölte, hogy a Ramenszkojei járásban, Styepanovszkaja falu környékén bekövetkezett szerencsétlenségnek nincsenek túlélői. A katasztrófa okának megállapítására az SZK központi apparátusa indított vizsgálatot, a légiközlekedés biztonsági szabályai megsértésének gyanújával. Az ügyészség megkezdte az ügyeletes légiirányítók kihallgatását.

Orszk repülőterén pszichológusok próbálják meg megnyugtatni a hozzátartozókat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan is mély együttérzését fejezte ki a 71 halálos áldozat hozzátartozóinak és barátainak, egyúttal bejelentette, hogy a történtek miatt elhalasztja tervezett szaranszki látogatását. 

Az ügyben a légi közlekedés biztonsági szabályai megsértésének gyanújával indult eljárás, az ügyészség  pedig megkezdte az ügyeletes légi irányítók kihallgatását.  A meteorológiai szolgálat szerint az időjárási feltételek kedvezőek voltak, ezért azok nem idézhették elő a balesetet.

„Azt biztosan lehet tudni, hogy az időjárás nem okozhatta, ugyanis én körülbelül három perccel ezelőtt a repülő előtt szálltam fel, én is éppen most érkeztem Moszkvából, tehát az időjárás teljesen alkalmas volt repülésre, felszállásra. Ha a szemtanúk állítása igaz, hogy látták a repülőt lángolni, nos az, hogy honnan jött a láng, valószínűleg a hajtóműből, akkor az egy elég komoly probléma lehet, és az lehet oka ennek a tragédiának. Ilyenkor még nem lehet tudni, hogy pilótahiba vagy nem, valószínűsíthetőnek tartom, hogy inkább nem pilótahiba, mint hogy az legyen” – mondta a Hír TV-nek Pető György légiforgalmi szakértő.

Az 1994-ben létrehozott Szaratovszkije Avialinyii öt An-148-100-as, hét Jak-42-es és két Embraer-190-es típusú repülőgépet üzemeltetett, belföldi útvonalakon, valamint nemzetközi charterjáratokra. A lezuhant gép 2010-ben készült a voronyezsi repülőgépgyárban. A légitársaságnál a légiközlekedés-felügyelet rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett a katasztrófa ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.