London az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb ülését kezdeményezi Szíria miatt

A brit külügyminiszter szerint egyedül az Aszad-rezsim áll a rendezés útjában.

MTI
2018. 02. 26. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb ülését kezdeményezte, miután a szíriai rezsim nem tett eleget a BT legutóbbi tűzszüneti felhívásának – közölte hétfőn Boris Johnson brit külügyminiszter.

Johnson a londoni alsóházban sürgősséggel beterjesztett képviselői kérdésre válaszolva elmondta: utasította a brit ENSZ-képviseletet a tanács újbóli összehívására annak megvitatása végett, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem hajlandó teljesíteni az azonnali tűzszünetről szóló 2401-es BT-határozatban foglaltakat.

Felszólalásában Johnson elmondta azt is, hogy bekérette a külügyi minisztériumba Oroszország londoni nagykövetét, és beszámolót kért tőle arról, hogy Moszkvának milyen tervei vannak a ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszüneti határozatának érvényesítésére.

A külügyminiszter a beszélgetésről nem közölt részleteket, de elmondta: Oroszországot minden befolyásának latba vetésére ösztönzi annak érdekében, hogy az Aszad-rezsim kezdjen tárgyalásokat, és tegyen lépéseket a béke felé.

Boris Johnson hangsúlyozta felszólalásában, hogy a brit kormány szerint Szíriában csakis politikai rendezés biztosíthatja a pusztítás befejeződését. Hozzátette: meggyőződése, hogy a politikai rendezés lehetséges, ha megvan hozzá az akarat.

„A nemzetközi közösség ebben egységes, és Oroszország is kifejezésre juttatta, hogy politikai rendezést szeretne elérni Szíriában az ENSZ égisze alatt. A haladás útjában egyedül az Aszad-rezsim áll” – mondta az alsóházban a tárcavezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.