Már nem ad pénzt a nyugat-ukrajnai határátkelők korszerűsítésére az EU

A magyar–ukrán határon sem lesz pénz az átkelők felújítására.

MTI
2018. 02. 22. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán fél késlekedése és más hiányosságok miatt az Európai Unió lezárta azt a finanszírozási projektjét, amelyet nyugat-ukrajnai határátkelő állomások korszerűsítésére indított – erősítette meg csütörtökön az UNIAN ukrán hírügynökség brüsszeli tudósítójának Maja Kocijancic uniós szóvivő.

Jelentésében az UNIAN azt írja, szám szerint hat, a lengyel, a szlovák, a magyar és a román határon lévő átkelő korszerűsítése szerepelt az összesen 29,2 millió eurós finanszírozási projektben, amelynek fő kedvezményezettjeként az ukrán adóhivatal volt nevesítve. A hírügynökség azt nem közölte, hogy pontosan mely átkelőkről van szó.

A 2014-ben létrehozott program célja az volt, hogy Ukrajna nyugati határán átkelőhelyek építésével vagy korszerűsítésével segítse az ukrán gazdaság integrálását a vele szomszédos uniós tagállamokkal, mindenekelőtt a határátlépéshez szükséges idő csökkentésével és a vámeljárások javításával.

Az ukrán sajtójelentés szerint Kocijancic megerősítette, hogy a döntés azért született, mert a kijevi fél késlekedett elvégezni a rá háruló feladatokat, így Brüsszel úgy ítélte meg, hogy a korszerűsítési projekt nem fejeződhet be időben. Az UNIAN írása szerint ezenkívül hibás számlázások és költségtúllépések is hozzájárultak a projekt kudarcához.

A szóvivő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió továbbra is „határozottan támogatja az ukrajnai reformok komplex programját, amely a gazdaság stabilizálására és az ukrán állampolgárok életszínvonalának javítására irányul”.

Maja Kocijancic emlékeztetett arra, hogy az EU ígértetett tett 12,8 milliárd euró elkülönítésére az ukrajnai reformfolyamatok támogatására, és ebből 2014-től mostanáig már több mint 10 milliárd eurót el is különített. Kifejtette, hogy Ukrajna és a szomszédos EU-országok közötti együttműködés előmozdítása érdekében négy, határokon átnyúló együttműködési programot fogadtak el. E programok keretében finanszírozott az EU infrastrukturális projekteket, beleértve a határátkelők fejlesztésére irányuló programot is.

Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter sajnálatosnak nevezte a projekt meghiúsulását, elismerve, hogy országa – konkrétan az adóhivatal – okolható a kudarcért. Ígéretet tett arra, hogy Kijev megpróbál valamilyen kiutat találni a kialakult helyzetből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.