Megadta magát a lázadóknak Szíriában az Iszlám Állam több száz harcosa

Egyes területek még mindig az Iszlám Állam kezén vannak.

MTI
2018. 02. 13. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megadta magát kedden az Iszlám Állam dzsihádista szervezet több mint 300 harcosa a szíriai lázadóknak, akikkel négy napja heves harcokat folytattak az északnyugat-szíriai Idlib tartományban – közölték kedden ellenzéki források és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az Iszlám Állam mintegy 350 harcosa közel 80 hozzátartozójával együtt megadta magát – közölte a Szabad Szíriai Hadsereg nevű ellenzéki csoport Idlib tartománybeli vezetője, Abdel-Muin al-Maszri. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet megerősítette a hírt. A dzsihadisták előtte négy napig heves harcokat folytattak a tartomány jelentős részét uraló Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű fegyveres szervezettel és egyéb lázadó csoportokkal – tette hozzá az OSDH. A HTS élén a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah as-Sám dzsihádista csoport áll.

Az OSDH hangsúlyozta, hogy ezzel megszűnt az Iszlám Állam jelenléte Idlib tartományban. Bár a dzsihádisták az elmúlt hónapokban súlyos területi veszteségeket szenvedtek Szíriában, ellenőrzésük alatt maradt egyebek között egy piciny terület a középnyugat-szíriai Hama és az északi Aleppó, illetve Idlib tartományok határán. A brit székhelyű civil szervezet szerint innen kiindulva tudtak megszerezni településeket az elmúlt hetekben Idlib tartomány délkeleti részében, kihasználva a szíriai kormányerők és a lázadók közötti harcokat. Al-Maszri ugyanakkor az EFE spanyol hírügynökségnek telefonon nyilatkozva azzal vádolta a Basár al-Aszadhoz hű erőket, hogy szándékosan utat nyitottak a dzsihádistáknak a tartomány délkeleti részén.

Habár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni, a szélsőségesek még birtokukban tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria délnyugati és keleti, illetve Irak északi részén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.