Meghalt Európa egyik topterroristája

Ő irányíthatta a 2015 novemberében Párizsban, és a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett merényleteket.

MTI
2018. 02. 23. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga és a francia szolgálatok szerint a 33 éves, marokkói származású belga terroristát néhány héttel ezelőtt a szíriai–iraki határ közelében ölték meg.

Oussama Atarnak, a brüsszeli öngyilkos támadások során meghalt Bakraoui fivérek távoli unokatestvérének neve évek óta ismert a terrorelhárítás előtt. Korábban az említett források azt közölték, hogy Szíriából Atar – álnevén Abu Ahmed – volt a támadások egyetlen olyan irányítója, akit a nyomozás során azonosítottak. Az Abu Ahmed név a belgiumi dzsihádista sejt által használt egyik rejtekhely közelében egy szeméttárolóba dobott számítógép adatainak föltárásakor is előkerült a nyomozás során. A nyomozók a gépen olyan beszélgetéseket találtak, amiket a terrorcsoport tagjai feltehetően Abu Ahmeddel folytattak; ezekben végrendeletekről és az akciók elkövetési módjáról esett szó – a nyomozáshoz közel álló egyik illetékes szerint.

Rövid idő alatt megjelent egyéb nyomozati anyagokban is az Abu Ahmed álnév, miután 2015 decemberében, Ausztriában kihallgattak egy algériai és egy pakisztáni férfit. Ők 2015. október 3-án szálltak partra Léroszon, Görögországban menekültekkel együtt; ugyanott és ugyanakkor, amikor a magát a Stade de France párizsi stadionnál november 13-án felrobbantó két öngyilkos merénylő is. A két férfi a kihallgatás során bevallotta, hogy őket bízták meg a párizsi merényletek lebonyolításával, és Abu Ahmed szervezte meg európai utazásukat Szíriából.

2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást; ezek során 32-en meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ahol 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.