Megsebesült, de még élhet az Iszlám Állam vezetője

A CNN forrásai szerint tavaly májusban egy légicsapásban megsérült Abu Bakr al-Bagdadi, és a sivatagban bujkálhat.

2018. 02. 12. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év májusában megsérült egy légicsapásban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője – írja a CNN meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Forrásaik őrizetbe vett terroristák és menekültek vallomásai alapján azt állítják, hogy Al-Bagdadi nagy valószínűség szerint az akkoriban még ostrom alatt álló szíriai Rakka város közelében tartózkodott. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a légicsapás kitől, az oroszoktól vagy az amerikaiaktól származott, ahogyan azt sem lehet tudni, hogy a terrorvezér volt a célpont, vagy őt csak „járulékos veszteségként” sikerült eltalálni. A jelentések szerint a férfi sérülései nem voltak életveszélyesek, de ahhoz elég súlyosnak bizonyultak, hogy hónapokra kiessen a napi munkából.

Emlékezetes, hogy éppen tavaly májusban az orosz védelmi minisztérium azt állította, egy rakkai légicsapás során végeztek az Iszlám Állam vezetőjével. Az információt végül nem sikerült megerősíteni, a terrorszervezet azonban szeptemberben közzétett egy felvételt, amelyen állítólag Al-Bagdadi hangja hallható. Az önjelölt kalifa mindig kényesen ügyelt arra, hogy rejtve maradjon. Egyetlen videofelvétel – egy 2014-es moszuli beszéde – létezik csak, amelyen bizonyítottan ő szerepel.

Azóta már a terrorszervezet fővárosa, Rakka is elesett, és csupán néhány apró terület maradt az Iszlám Állam kezén. Al-Bagadi hollétéről viszont továbbra sem sokat tudni. A CNN hírszerzési információkra hivatkozva azt írja, valószínűleg az iraki–szíriai határ gyéren lakott, sivatagos részein bujkálhat.

Hogy él-e, az az Iszlám Állam legyőzése után is fontos. A terroristák vezetőjének az elmúlt években már többször halálhírét keltették, ám úgy tűnik, eddig mindig megúszta. Emiatt Abu Bakr al-Bagdadi olyan jelképes figura, mint amilyen annak idején Oszáma bin Láden volt – egy alak, akinek nevével „hadba lehet hívni” a terroristákat világszerte. Másrészt ha esetleg sikerülne élve elfogni, bizonyára értékes információkat lehetne kicsikarni belőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.