Megszületett az első ítélet a nigériai keresztény lányok elrablása ügyében

Több mint száz elrabolt lány már harmadik éve van a Boko Haram radikális iszlamista szervezet fogságában.

MTI
2018. 02. 13. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt éves börtönbüntetésre ítélte a nyugat-nigériai Kainji bírósága a Boko Haram helyi dzsihadista szervezet egyik tagját, aki egyebek mellett beismerte, hogy részt vett a chiboki lányok elrablásában – közölte kedden a nigériai igazságügyi minisztérium. A mostani az első ítélet, amelyet a 276 iskolás lány elrablásában hoztak.

A 35 éves Haruna Yahaya emellett beismerte több gyilkosságban való részvételét is. Bár azzal védekezett, hogy kényszer hatására vett részt a lányok elrablásában, a bíróság ezt elutasította. A bíróság Yahaya mellett két és tizenöt év közötti börtönbüntetésre ítélte a terrorszervezet további 19 tagját.

Nigériában a héten kezdődött meg annak a pernek a második szakasza, amely során a Boko Haram több száz tagja ellen hoznak ítéletet. Egyes források legalább 700, más források legalább 1600 gyanúsítottról szólnak.

A Boko Haram 276, többségében keresztény iskolás lányt hurcolt magával az ország északkeleti részén található Chibokból 2014 áprilisában. A foglyokat arra kötelezték, hogy térjenek át az iszlám vallásra, sokakat közülük házasságra kényszerítettek és teherbe ejtettek. A lányok közül mintegy hatvan a foglyul ejtése után nem sokkal elmenekült, 2016-ban pedig további 24 nyerte vissza szabadságát. Tavaly májusban a Boko Haram váltságdíj ellenében, illetve fogságban lévő több vezetőjéért cserébe 82 lányt elengedett. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 112 lány van jelenleg is a dzsihadisták fogságában.

A Boko Haram elsősorban Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása, ám az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

A terrorszervezettel vívott harcokban az előző nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében 7 millió helyi lakost érint súlyos élelmiszerhiány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.