Merkel: Németország javítaná kapcsolatait Törökországgal

A német kancellár nagyra értékeli, hogy Törökország egyáltalán hajlandó a vitás kérdésekről tárgyalni.

MTI
2018. 02. 15. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország készen áll a vitatott ügyek megtárgyalására és a kétoldalú kapcsolatok javítására Törökországgal – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a török miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A kancellár Binali Yildirimmel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a megbeszélés „nem volt egyszerű”, de nagyra értékelik, hogy a török fél hajlandó tárgyalni a vitás kérdésekről.

Hozzátette, hogy az új, stabil német kormány felállítása után élnek a lehetőséggel, és intenzívebbé teszik a kapcsolatokat.

A viszonyt a kölcsönös érdekek, és ahol csak lehet, a közös értékek alapján kell továbbfejleszteni – mondta Angela Merkel, megjegyezve, hogy az értékalapú együttműködés nehézségekbe ütközik.

Hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok valamennyi szintjén nyomatékkal fellépnek a Die Welt című lap több mint egy éve vádemelés nélkül fogva tartott törökországi tudósítója, Deniz Yücel érdekében. Németország a jogállamiság elveinek megfelelő, gyors eljárást vár a török féltől – mondta.

Binali Yildirim azt hangoztatta, hogy hazájában érvényesülnek a jogállami elvek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.