Mindennapos az antiszemitizmus több francia nagyvárosban

„Graffitik az autókon, leszakított postaládák, szándékos lökdösődés a liftben.”

MN
2018. 02. 19. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek – mutatott rá a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn. „Ez egy nagyon komoly téma, és egy olyan jelenség, amelyet egyre gyakrabban tapasztalunk” – mondta a Crifet vezető Francis Kalifat a dpa német hírügynökségek. „Becsléseink szerint 50-60 ezer ember tapasztalta meg a 2000-es évek eleje óta az általam kényszerű belső száműzetésnek nevezett jelenséget” – tette hozzá.

„A nagyobb városok peremén található, úgynevezett problémás negyedekben az antiszemitizmus a mindennapok része” – magyarázta Kalifat. „Graffitik az autókon, leszakított postaládák, szándékos lökdösődés a liftben. Mindez olyan légkört teremt, amely a bizonytalanság érzését kelti az érintettekben, és arra ösztönzi őket, hogy elhagyják ezeket a környékeket” – fűzte hozzá a férfi. Kalifat szerint az jelenthetné a megoldást, ha az igazságszolgáltatás elrettentési céllal különösen keményen lépne fel az antiszemita tettek elkövetőivel szemben – írja az MTI.

Az elmúlt években több Franciaországban elkövetett antiszemita bűncselekmény keltett nemzetközi felzúdulást. 2012-ben egy toulouse-i zsidó iskolánál lövöldözött egy motoros, 2015-ben pedig egy párizsi kóserüzletben ejtett túszokat egy terrorista. Csak az elmúlt évben 311 antiszemita fenyegetést és bűncselekményt jegyeztek fel a hatóságok. Franciaországban él a legjelentősebb zsidó kisebbség Európában, tagjainak számát több mint 450 ezerre becsülik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.