Moszkvában több ezren vonultak fel a három éve meggyilkolt Nyemcov tiszteletére

Az orosz ellenzék hatalmas rendezvényen emlékezett a politikusra.

MTI
2018. 02. 25. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer ember vonult végig vasárnap Moszkva központjában a három éve meggyilkolt orosz ellenzéki vezetőre, Borisz Nyemcovra emlékezve.

A hatóságok által engedélyezett emlékmenetet az orosz ellenzéki politikus 2015. február 27-ei meggyilkolásának évfordulójához időzítették, a részt vevő ellenzéki pártok és csoportosulások, politikusok „Nem félünk”, „Emlékezünk és nem bocsátunk meg”, „Ezek a golyók mindannyiunkban ott vannak” feliratú táblákkal vonultak végig az orosz főváros utcáin. A menetben ott volt a márciusi orosz elnökválasztás két jelöltje, Kszenyija Szobcsak és Grigorij Javlinszkij is.

A szervezők szerint mintegy 35 ezer ember vett részt az emlékmeneten, az orosz rendőrség csak 4500-ra becsülte a felvonulók számát.

Borisz Nyemcovot, aki Borisz Jelcin elnöksége idején miniszterelnök-helyettes volt, és Vlagyimir Putyin ellenzékének kulcsfigurája, 55 éves korában, 2015. február 27-én lőtték le a Moszkva folyó egyik hídján. A gyilkosság állítólagos csecsen elkövetőit, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 20 évi szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság.

Nyemcov családtagjai és politikustársai az orosz igazságszolgáltatás teljes kudarcának nevezték a nyomozást, kételkedtek az eljárás tisztaságában, mondván, nem vezetett el a bűncselekmény valódi megrendelőjéhez. Bírálták, hogy a Kreml nem volt hajlandó vizsgálatot elrendelni Ramzan Kadirov közvetlen környezetében. Az orosz vezetés több alkalommal is valótlannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint köze lenne az ismert ellenzéki meggyilkolásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.