Netanjahu: Irán a legnagyobb fenyegetés a világra

Az izraeli kormányfő szerint Irán felbátorítva érzi magát az atomprogramjáról kötött megállapodás miatt.

MTI
2018. 02. 18. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést a világra – közölte vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Az izraeli kormányfő leszögezte: a zsidó állam meg fogja akadályozni Irán állandó katonai jelenlétét Szíriában. Nyomatékosította azt is, hogy nemcsak Teherán szövetségeseivel, hanem közvetlenül Iránnal szemben is kész lépéseket tenni.

„Ne tegyék próbára Izrael elszántságát!” – hangoztatta Netanjahu, és magasba emelt egy roncsdarabot, amely szerinte egy Izrael fölött a múlt héten lelőtt iráni drónból származik. „Zaríf úr, felismeri? Illene. Az önöké” – mondta a közönség soraiban ülő iráni külügyminiszternek, Mohamed Dzsavád Zarífnak, aki később szintén felszólal a konferencián. Irán tagadja, hogy az Izraelben lelőtt drón az övé volt.

Az izraeli kormányfő úgy vélte, hogy a 2015-ben Irán atomprogramjáról kötött nemzetközi megállapodás miatt az iszlám köztársaság felbátorítva érzi magát, és egyre agresszívabban lép fel a térségben. A megállapodás „veszélyes iráni tigrist szabadított rá a térségre” – fogalmazott az izraeli kormányfő, hozzátéve: „Izrael nem fogja megengedni, hogy Irán a nyakunkba akassza a terrorizmus hurkát.”

Az izraeli kormányfő arra kérte a nyugati hatalmakat, hogy lépjenek fel Irán előretörésével szemben, mert Irán az Iszlám Állam terrorszervezet visszaszorulásával igyekszik kiépíteni „birodalmát” Jementől Libanonig.

Netanjahu Münchenben a holokauszttal kapcsolatos lengyel törvényről is beszélt, miután a lengyel miniszterelnök előző nap ugyanott azt mondta, hogy a soának nemcsak német, hanem lengyel, orosz és zsidó elkövetői is voltak. „Sosem fogjuk megengedni, hogy a történelmi igazságot átírják” – nyomatékosította az izraeli kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.