Netanjahu kiterjesztené Izrael fennhatóságát Ciszjordániára

Az izraeli kormányfő állítólag az amerikaiakkal egyeztet Ciszjordániáról, de a Fehér Ház ezt cáfolta.

MTI
2018. 02. 12. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Izrael fennhatóságának ciszjordániai kiterjesztéséről tárgyal az Egyesült Államokkal – jelentette a helyi média hétfőn.

Netanjahu a kormányzó jobboldali Likud párt frakcióülésén jelentette be az e kérdésről folytatandó megbeszéléseit, miután kérésére vasárnap egy héttel elhalasztották az erről szóló egyik képviselői indítvány beterjesztését az izraeli parlamentben, a kneszetben.

A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy két elv vezérli. Egyrészt az, hogy a lehető legjobban összehangolják a lépést az Egyesült Államokkal, mert – mint fogalmazott – „a velük ápolt kapcsolat stratégiai érték”. Másrészt pedig az, hogy a törvényjavaslat ne egyéni, hanem kormányzati kezdeményezés legyen, mert Netanjahu szerint „történelmi lépésről van szó”.

Előzőleg Joav Kis, a Likud képviselője egyéni indítvány benyújtását szorgalmazta azzal kapcsolatosan, hogy Izrael terjessze ki törvénykezését és fennhatóságát a ciszjordániai telepekre.

Az év végén a Likud párt központja megszavazta, hogy a párt kötelezze magát az izraeli törvények ciszjordániai telepekre való kiterjesztésének támogatására.

Donald Trump amerikai elnök decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ami óriási felháborodást keltett a muszlim világban, a palesztinok pedig azóta nem tekintik tárgyalópartnernek az Egyesült Államokat.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Ciszjordániát, amelyet egy időre katonai igazgatás alá helyezett, majd részben civil irányítás alá vont, de továbbra is megszállva tart. Az 1993-as oslói megállapodásban a Palesztin Hatóság önkormányzati jogokat kapott az övezet egy részén.

A Fehér Ház cáfolta az izraeli sajtóértesüléseket

Josh Raffel a Fehér Ház szóvivője cáfolta és álhírnek minősítette az izraeli sajtóban megjelent információkat. „Az Egyesült Államok és Izrael soha nem vitatott meg iyen javaslatot, az elnök továbbra is egyértelműen az izraeli-palesztin békekezdeményezésére összpontosítja figyelmét” – fogalmazott a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.