Nigériai elnök: Valóban elrabolt 110 lányt a Boko Haram

A dzsihadisták múlt hétfőn elraboltak 110 iskolás lányt – jelentette be hivatalosan a nigériai államfő.

MTI
2018. 02. 26. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette Muhammadu Buhari nigériai elnök hétfőn azokat a híreket, amelyek szerint 110 lányt raboltak el a Boko Haram helyi dzsihadista szervezet tagjai egy iskolából az ország északkeleti részén található Dapchi településen – jelentette a helyi sajtó.

„Utasítottam az ország összes biztonsági ügynökségét, hogy szavatolják a biztonságot iskoláinkban, és hogy hozzák vissza az elrabolt lányokat a családjukhoz” – jelentette ki Buhari a Boko Haram egykori túszaiból álló delegációnak, amelyet hétfőn fogadott.

Lai Mohammed tájékoztatási miniszter vasárnap közölte, hogy 110 lányt tartanak nyilván eltűntként a bentlakásos középiskolát a múlt hétfőn érő támadás után. Az eltűntek számával kapcsolatban a múlt héten egymásnak ellentmondó adatok jelentek meg a médiában.

A terrorszervezet 2004-ben hasonló támadást hajtott végre Chibok városában. Akkor 276 iskolás lányt rabolt el, közülük hatvan nem sokkal később megszökött fogságából, 2016-ban pedig további 24 nyerte vissza szabadságát.

Tavaly májusban a Boko Haram 82 lányt elengedett váltságdíjért és a szervezet több vezetőjének szabadon engedéséért cserében, de csaknem 100 lány még nem jutott vissza a családjához, sorsuk ismeretlen.

A nigériai légierő illetékese vasárnap bejelentette: a vezérkari főnök elrendelte, hogy a légierő újabb egységei kapcsolódjanak be az elrabolt lányok felkutatásába az ország északkeleti térségében. „A lányok keresését a szárazföldi biztonsági erőkkel szoros kapcsolatban végezzük” – tette hozzá.

A tájékoztatási minisztérium azt is közölte, hogy a térség iskoláihoz rendőröket és biztonsági alakulatokat vezényeltek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.