Nyolcszáz női harcost tartanak fogva Észak-Szíriában

Főleg Kanadából, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Törökországból, Ausztráliából származnak, és 15 német is van közöttük.

MTI
2018. 02. 10. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam terrorista szervezet mintegy nyolcszáz női tagját tartják fogva a gyerekeikkel együtt Szíria északi, kurdok lakta részén a Die Welt című újság szerint. A német lap a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet terrorizmussal foglalkozó egyik szakértőjére hivatkozva szombati számában ír arról, hogy a dzsihadista szervezet több száz nő tagját és a gyerekeiket több táborban őrzik a régióban.

Nadim Houry az újságnak azt mondta, hogy a foglyok hozzávetőleg negyven országból, köztük Kanadából, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Törökországból, Ausztráliából származnak, és 15 német is van közöttük. A szakértő januárban találkozott és beszélt velük.

– Ezek a nők nagyon nehéz helyzetben vannak. A körülmények elsősorban a gyerekek számára rendkívül rosszak – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nők haza akarnak térni, még ha ez azt is jelenti, hogy az igazságszolgáltatás elé kell állniuk.

Nadim Houry felszólította az európai kormányokat, hogy engedjék haza a gyerekeket. Ők „nem követtek el semmilyen bűnt, a háború és sokszor a radikalizálódott szüleik áldozatai” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.