Őrizetbe vette a korrupcióellenes ügynökség a lett jegybank elnökét

Nem tudni, hogy mivel vádolják, de hét órán keresztül hallgatták ki a lett nemzeti bank elnökét.

MTI
2018. 02. 18. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vette a lett korrupcióellenes ügynökség (KNAB) Ilmars Rimsevics jegybankelnököt – jelentette vasárnap a BNS balti hírügynökség.

A BNS úgy tudja, a KNAB emberei hét órán át hallgatták ki a szombat este elfogott Rimsevicset, valamint az irodájában és az otthonában is házkutatást tartottak.

Laura Dusa, a KNAB szóvivője egyelőre nem közölt részleteket az ügyről, csak annyit ígért, hogy amint lehet, tájékoztatják a nyilvánosságot. A pénzügyminisztérium tudatta, hogy délután sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

Raimonds Vejonis lett elnök a Twitter közösségi oldalon tudatta, hogy a „bankszektorban kialakult helyzet” miatt összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot, de nem pontosította, hogy mikor.

Maris Kucinskis miniszterelnök közleményében igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a jegybankelnök őrizetbe vétele semmilyen kockázatot nem jelent az ország pénzügyi stabilitására nézve.

Egyelőre sem a kormány, sem a jegybank nem tudatta, hogy Rimsevicset mivel gyanúsítják, ám Arvils Aseradens gazdasági miniszter úgy véli, Rimsevicsnek el kellene gondolkodnia azon, hogy le akar-e mondani.

Ilmars Rimsevics 2001-ben került a lett jegybank élére.

A héten a lett bankszektorral kapcsolatban az amerikai pénzügyminisztérium fogalmazott meg súlyos vádakat. Washington szerint ugyanis Lettország harmadik legnagyobb bankja, az ABLV intézményesítette a pénzmosást. A bank azonban azt állítja, az amerikai pénzügyi tárca alaptalan és félrevezető információkra hivatkozott.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.