Orosz elnökválasztás: itt vannak Putyin kihívói

Nyolc jelölt közül lehet majd választani – közölte az orosz Központi Választási Bizottság.

MN
2018. 02. 08. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc jelölt közül lehet majd választani a március 18-án tartandó orosz elnökválasztáson – közölte csütörtökön az orosz Központi Választási Bizottság.

A testület a támogató aláírások hitelességének vizsgálatának és az aspiránsok végérvényes regisztrálásának lezárását követően közölte, hogy a jelölteket a szavazólapon az orosz betűrend szerint kell majd feltüntetni.

A csütörtökön bemutatott mintapéldány szerint a listán Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyimir Zsirinovszkij (Oroszországi Liberális Demokrata Párt), Vlagyimir Putyin (független), Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái), Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) és Grigorij Javlinszkij (Jabloko) neve szerepel majd – írja az MTI.

A jelölések határideje egyébként január 12-én éjfélkor zárult le, a legutolsó állás szerint 69-en jelentették be, hogy indulni kívánnak az elnökválasztáson. Mint Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke elmondta, a benyújtott dokumentumok alapján 23 párt- és 46 független jelölt kívánt megmérkőzni az elnöki posztért. A bizottság öt napon belül bírálta el a jelentkezéseket, és a jelölteknek január végéig volt idejük arra, hogy összeszedjék az induláshoz szükséges támogatói aláírásokat.

Januárban elutasította az orosz alkotmánybíróság Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus arra vonatkozó panaszát, hogy a testület vizsgálja felül azt a döntést, amelyben törvényi előírásokra hivatkozva megtiltották indulását a márciusi elnökválasztáson. 

A Központi Választási Bizottság (CIK) arra hivatkozva utasította el tavaly a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy Navalnij, aki egyébként a Kreml egyik leghangosabb bírálójának számít, gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon.

Navalnij ezzel szemben azt állította, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.