Orosz épületet támadtak meg ukrán nacionalisták Kijevben

A támadók videofelvételt is posztoltak a Facebookon akciójukról.

MTI
2018. 02. 17. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint az Sz14 (Szics) ukrán szélsőjobboldali szervezet mintegy harminc tagja és a szintén szélsőséges Jobboldali Szektor aktivistái Andrij Lozovoj, a Radikális Párt parlamenti képviselője vezetésével betörtek az épületbe, amelyben mintegy ötven gyerek és ugyanannyi felnőtt tartózkodott, szétverték Fjodor Saljapin orosz operaénekes emlékkiállítását, szélsőséges jelszavakat mázoltak a falra, sértegették az orosz diplomatákat, és megbecstelenítették az orosz nemzeti lobogót.

A támadók videofelvételt is posztoltak a Facebookon akciójukról.

A Roszszotrudnyicsesztvo a FÁK-tagállamok ügyeivel, a külföldön élő oroszokkal és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozik.

Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-képviselője felszólította az ukrán vezetést, hogy hivatalosan ítélje el a szélsőségesek cselekedeteit, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jövő héten ülésező parlamenti közgyűlése is állást foglal az ügyben. Közölte továbbá, hogy értesülései szerint egy másik ukrán „neonáci” csoport, az Ukrán Nacionalisták Szervezete vasárnap fel akarja gyújtani a Roszszotrudnyicsesztvo kijevi képviseletét.

Az orosz hírügynökség emlékeztetett, hogy ukrán szélsőségesek nem először támadtak az orosz szövetségi ügynökség kijevi képviseletére. 2017 augusztusában füstbombákat dobtak az épületre, ugyanazon év júliusában harminc ukrán szélsőséges a kijevi városi tanács egyik tagjának vezetésével betört az épületbe, és elfoglalt egy helyiséget, meghiúsítva egy orosz akadémikus, Pjotr Tolocsko könyvbemutatóját. Akciójukat azzal magyarázták, hogy az akadémikus „ukránellenes, és az ukrán állam ellensége”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.