Orosz nyelvű tévécsatorna sugárzását függesztette fel Litvánia

Uszítással és gyűlöletkeltéssel vádolják az RTR Planyetát, egy évig nem sugározhat a balti államban.

MTI
2018. 02. 14. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia egy évre felfüggesztette az uszítással és gyűlöletkeltéssel vádolt RTR Planyeta orosz nyelvű televíziós csatorna sugárzását a balti állam területén – közölte az MTI szerint szerdán a litván rádió és televízió hatóság.

A döntés indoklása szerint az RTR Planyeta tavaly három alkalommal is zavargásokra szólított fel, illetve gyűlöletet próbált kelteni. A litván hatóság kiemelte: a televíziós csatorna műsoraiban az Egyesült Államok megsemmisítésével fenyegettek, illetve azzal, hogy helyreállítják a volt Szovjetuniót minden korábbi területével, és olyan kijelentések is elhangzottak, hogy elfoglalják a balti köztársaságok – Észtország, Lettország, Litvánia – területét.

Litvániában korábban többször felfüggesztettek orosz televíziós csatornákat, köztük az RTR Planyetát is az egyoldalú híradások miatt. Az intézkedések bírálói megkérdőjelezik a műsorszórás felfüggesztésének hatékonyságát, s a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását látják ebben, míg az elrendelt adásszünetek támogatói az orosz állami tévé által közvetített propagandára adott válaszként méltatják azokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.