Oroszország kész fontolóra venni a harminc napos tűzszünetet Szíriában

„Korlátozott tűzszünetet” javasol az orosz külügyminiszter.

MTI
2018. 02. 22. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva kész fontolóra venni az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a harmincnapos szíriai tűzszünetről, mindazonáltal a tűzszünet nem vonatkozhat a terrorista szervezetekre – hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Belgrádban a Sputnik orosz hírügynökség balkáni irodájának beszámolója szerint.

Lavrov meg is nevezte, hogy melyek azok a szervezetek, amelyekre nem kellene a tűzszünetnek vonatkoznia, ezek pedig az Iszlám Állam, a korábban Győzedelmes Front (Dzsabhat an-Nuszra) néven ismert Levante Meghódításáért Front (Dzsabhat Fatah as-Sám), valamint azok a szervezetek, amelyek az előbbiekkel együttműködnek, és lakóövezeteket bombáznak Damaszkuszban.

Hozzátette: Moszkva azt javasolta a Levante Meghódításáért Frontnak, hogy hagyja el Kelet-Gútát, de a szervezet és szövetségesei ezt elutasították.

Az orosz diplomácia vezetője aggodalmának adott hangot, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a megbékélési határozattal Damaszkuszt szeretné felelőssé tenni mindenért, és egy úgynevezett B tervet akar megvalósítani. Lavrov szerint ez a kormány leváltását jelentené azért, mert megszegte a 2254-es ENSZ-határozatot. Utóbbi szerint a szíriaiak dönthetnek saját sorsukról.

Oroszország a szíriai konfliktusban Bassár el-Aszad elnök mellett állt ki.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint Kelet-Gútában a vasárnap óta pusztító tüzérségi támadásokban legalább 335 civil vesztette életét, és több mint 1700-an megsebesültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.