Párizsi merényletek: felmentette a bíróság a dzsihadisták szállásadóját

„Nem tudtam, hogy ezek a pasik terroristák” – mondta Jawad Bendaoud.

MTI
2018. 02. 14. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem bizonyított, hogy Jawad Bendaoud terroristáknak biztosított szállást” – mondta ki a bíróság. Isabelle Prévost-Desprez bírónő szerint a gyanúsítottat kizárólag a pénzszerzés vágya vezérelte, amikor kiadta a lakást a dzsihadistának.

A kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt többször elítélt férfi ellen terroristákkal kapcsolatos csalás vádjával négy év börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség.

A férfi az ítélethirdetéskor megölelte az ügyvédjét és megpaskolta az őt kísérő csendőrök vállát.

A három hétig tartott per két másik vádlottját, Mohamed Soumaht és Youssef Ait Boulahcent viszont öt év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

A 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoudot, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai „hóhérának” és európai toborzójának számított, a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban öt nappal a merényletek után ölték meg a francia kommandósok. A lakásban volt és szintén meghalt Abaaoud francia állampolgárságú unokahúga, a 26 éves Hasna Ait Boulahcen, valamint Chakib Akrouht, aki Abaaouddal együtt tagja volt a merényleteket végrehajtó terrorkommandónak.

Jawad Bendaoudot a november 18-i rajtaütés utáni órákban vették őrizetbe, és azóta azt állította, hogy november 17-én este adta ki a lakást Abdelhamid Abaaoudnak és Chakib Akrouhnak, akikről nem tudta, hogy terroristák.

„Csak annyit tudok mondani, hogy nem tudtam, hogy ezek a pasik terroristák. Semmi közöm ehhez az egészhez” – mondta az utolsó szó jogán a per végén.

Letartóztatása előtt, 2015. november 18-án reggel Jawad Bendaoud a legnézettebb francia hírtelevízió, a BFM kamerái előtt is kiemelte: fogalma se volt arról, hogy a merényletek elkövetőinek adta ki a lakását.

A tulajdonos és Abaaoud unokatestvére között Mohamed Soumah, a lány volt barátja volt a közvetítő. Ellene is négy év szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyészség, de a bíróság öt év börtönbüntetésre ítélte.

A harmadik gyanúsított, a rajtaütésben meghalt lány bátyjának, Abaaoud unokatestvérének azért kellett a bíróság elé állnia, mert nem hívta fel a rendőrséget, miután megtudta, hogy az unokatestvére volt az egyik elkövető. Ő szabadlábon védekezhetett. Az ügyészég öt év szabadságvesztés kiszabását kérte ellene, a bíróság négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bírónő azt is kiemelte az ítélethirdetéskor, hogy a 25 éves vádlott radikalizálódott iszlamista.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.