Ragadós magyar példa: Fico államosítaná a középiskolákat

A szlovák kormányfő szerint a szakképzésnek a munkáltatók igényeit kellene tükröznie.

MN
2018. 02. 19. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaerőpiac jobb kiszolgálására hivatkozva központosítaná a szakiskolákat és a szakközépiskolákat Robert Fico szlovák kormányfő – írja a pozsonyi Új Szó. A szakiskolák tanterve ugyanis szerinte nem reflektál a piac igényeire, ezért pedig Fico a fenntartót, vagyis a megyéket teszi felelőssé. „A szakképzésnek a munkáltatók igényeit kellene tükröznie. Évente átlag 30 ezer diák kerül a munkaerőpiacra, de 62 százalékuk nem a szakmájában helyezkedik el” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök ezért a szakképzést visszaadná az oktatási tárcának. Ján Richter munkaügyi miniszter azt mondta, tárcája ragaszkodni fog hozzá, hogy a szakmunkásképzésnek kötelezően a munkaerőpiac igényeiből kelljen kiindulnia. Peter Krajnák oktatási államtitkár szerint a tárca már dolgozik a szakmunkásképzést érintő összesen négy törvény módosításán, de jelenleg nem számolnak a szakiskolák központosításával. „A tárcaközi egyeztetés során beterjeszthetik a megyék hatáskörének korlátozását” – mondta Krajnák, aki ellenzi a központosítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.