Rendőrök elleni merényletet terveztek dzsihadisták Ausztriában

A gyanúsítottak kalifátust is létre akartak hozni osztrák területen.

MTI
2018. 02. 13. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrőrs elleni merényletet tervezett az ausztriai Sankt Pöltenben három fiatalkorú dzsihadista, aki a vádak szerint az Iszlám Állam terrorszervezet alvósejtjét akarta megalakítani azzal a céllal, hogy kalifátust hozzon létre Ausztria területén – közölte az osztrák ügyészség kedden.

A szerdán a bécsi tartományi bíróság előtt kezdődő per vádirata szerint a két 19 éves és egy 22 éves iszlamista tervei előrehaladott állapotban voltak. A fiatalok először egy Sankt Pölten-i fegyverkereskedést raboltak volna ki, majd a fegyverek birtokában vérfürdőt akartak rendezni Alsó-Ausztria tartományi székvárosának egyik rendőrőrsén. Az ügyészség kiemelte: tervük végrehajtását csak az tudta megakadályozni, hogy névtelen bejelentés érkezett a belügyminisztériumhoz a tervezett merényletről.

A vádhatóság szerint a gyanúsítottak a közösségi hálón keresztül kapcsolatban álltak a terrorszervezet Abu Nuuh néven emlegetett, csecsen származású tagjával, akinek a személyazonosságát egyelőre nem sikerült kideríteni.

A trió 2015-ben radikalizálódott, nem utolsósorban Abu Nuuh hatására, aki az év nyarán utasítást adott arra, hogy az Iszlám Állam nevében rendőröket gyilkoljanak egy Bécsnél kisebb osztrák városban. Erről a vádlottak egyike tett tanúvallomást még a nyomozás alatt. Az egyik 19 éves vádlott Csecsenföldről menekült Ausztriába a szüleivel 2005-ben. Feltételezett bűntársai egy azonos életkorú bécsi diák, aki 2015-ben tért át a muzulmán hitre, és egy többszörösen büntetett előéletű, csecsen férfi, aki több mint 15 éve él Ausztriában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.