Románia 109 szíriai menekültet vesz át Törökországtól

A kormány szerint ezzel uniós kötelezettségeiknek tettek eleget, és amúgy is alacsony náluk a befogadott menekültek száma.

MTI
2018. 02. 09. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia jövő év végéig több mint száz, ideiglenesen Törökországban tartózkodó szíriai állampolgárt fogad be – közölte pénteken az Adevarul című lap Nelu Barbu kormányszóvivő előző napi bejelentését ismertetve.

A bukaresti kormány csütörtöki ülésén fogadott el határozatot a 2018-ban és 2019-ben Romániába áthelyezhető menekültek számáról, amelyet 109-ben állapított meg. Befogadásukról a menekültek romániai áttelepítését felügyelő bizottság esetenként dönt.

Barbu szerint idén 40 szíriai menekült érkezik Törökországból, jövőre pedig további 69-et várnak. „Ebből 40 az éves kvóta, 29 menekültet pedig 2014–2015-ös kötelezettségvállalásai alapján fogad be Románia” – magyarázta a kormányszóvivő.

Tavaly nyáron Teodor Melescanu külügyminiszter azt mondta, hogy Romániában viszonylag alacsony a menekültek száma, de országa teljesíteni fogja azokat a kötelezettségeit, amelyek európai uniós tagságából fakadnak – emlékeztetett az Adevarul.

Bukarest 2015-ben ellenezte az Európába érkezett migránsok megszabott kvóták szerinti szétosztását a tagállamok között, az önkéntes szolidaritás elvét hangsúlyozva. Klaus Iohannis államfő a kvótahatározat 2016-os kiegészítése alkalmával is azt szorgalmazta, hogy csak a tagállam önkéntes felajánlása alapján lehessen valamely európai uniós országba közvetlenül Törökországból áttelepíteni a migránsokat.

Románia korábbi ellenkezése dacára a kvótahatározat végrehajtását nem tagadta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.