Románia rakétatüzérségi rendszereket vásárol az Egyesült Államoktól

A véteár eléheti a másfél milliárd dollárt.

MTI
2018. 02. 15. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia három – egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló – Himars típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, az erről szóló törvénytervezetet csütörtöki ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A nagy hatótávolságú tűztámogató eszközök beszerzését Románia nemzetbiztonsági érdekeivel, NATO-tagállamként vállalt kötelezettségeivel és az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnersége elmélyítésének szándékával indokolta a román védelmi minisztérium.

A döntésről kiadott kormányközlemény nem tartalmazza a vételárat, de a Hotnews.ro hírportál tudni véli, hogy a beszerzés – lövedékeket, szenzorokat, kiegészítő műszaki felszereléseket, cserealkatrészeket és kiképzést is magába foglaló – költségvetése eléri a másfél milliárd dollárt.

A hírforrás szerint a távirányított lövedékeket használó, 300 kilométeres hatótávolságú Himars sorozatvetőket szinte bárhova el lehet juttatni az azokat szállító teherautók terepjáró képességeinek köszönhetően. A sorozatvetők a román légierő és sok NATO-tagállam által használt Hercules katonai repülőgépekkel légi úton is szállíthatók.

A Himars-program – a csaknem négymilliárd dollárért megrendelt hét Patriot típusú rakétavédelmi rendszer után – a második közvetlen hadi felszerelési beszerzés Románia és az Egyesült Államok kormánya között.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tavaly augusztusban hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró (mintegy 3000 milliárd forint) értékben vásárol fegyvert és katonai eszközöket.

Románia 2017-ben a GDP két százalékának megfelelő szint (hárommilliárd euró) fölé emelte a védelmi minisztérium költségvetését. A parlamenti pártok előzőleg egyhangúlag kötelezettséget vállaltak: bárki alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.