„Soha többet ilyet” – Diákok tízezrei követelték a tűzfegyverek betiltását

A floridai iskolai mészárlást követően a fegyvervásárlás szigorítása miatt vonultak utcára.

MN
2018. 02. 21. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fegyvervásárlás szigorítását és a tűzfegyverek betiltását követelő diákok tízezrei vonultak fel Floridában, Marylandben és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben a törvényhozás épülete előtt szerdán – írja az MTI.

Florida csaknem valamennyi iskolájában megszakították a tanítást, és a diákok – a tanárok támogatásával – gyalog vagy buszokkal érkeztek a floridai fővárosban, Tallahassee-ban lévő helyi törvényhozás épülete elé. „Soha többet ilyet” feliratú trikókban és táblákkal vonultak a parlament elé.

A demonstrálók között volt a múlt szerdán a parklandi iskolában történt, 17 halálos áldozatot követelő lövöldözés több túlélő diákja is, akiket azonban a floridai szenátus elnöke nem volt hajlandó fogadni. Hasonlóképpen protestáló diákok vonultak a marylandi főváros, Annapolis törvényhozási épülete elé, és a szövetségi fővárosban is tüntettek a fiatalok.

A Tallahassee-ban tüntető diákok egyike a törvényhozókat vádolta. „Akik hatalmon vannak, semmit sem tettek” – fogalmazott. Egy másik diák azzal fenyegetett: „Nemsokára már mi is szavazhatunk, és kiszavazunk benneteket a hatalomból.”

Közben a diákok egy csoportja, köztük a floridai lövöldözés túlélői, tanárok, szülők a Fehér Házban Donald Trump elnökkel találkoztak. A beszélgetésen jelen voltak a connecticuti Sandy Hook általános iskolájában 2012-ben, valamint a coloradói Columbine városka iskolájában 1999-ben elkövetett lövöldözés túlélői is.

A találkozó előtt a Fehér Ház közleményben szögezte le: az elnök célja „nyílt beszélgetés arról, hogyan védhetjük meg jobban a gyermekeinket”.

Kedden éjjel Donald Trump Twitter-üzenetben közölte, hogy erősíteni szeretné a fegyvereladások előtti ellenőrzéseket. Kedden a szokásos napi sajtótájékoztatóján Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője megerősítette: „minden megoldás az asztalon van”, azaz szó van az ellenőrzések erősítéséről éppúgy, mint a fegyvervásárlási korhatár emeléséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.