Szerbia katonai helikoptereket vásárolna Fehéroroszországtól

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter hat orosz gyártmányú légi járműről tárgyal majd Minszkben.

MN
2018. 02. 21. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia Mi–35 típusú helikoptereket vásárolna Fehéroroszországtól, és ezzel tovább fejlesztené hadseregét – közölte az értesüléseit a Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdán. Az újság beszámolója szerint Belgrád legalább hat orosz gyártmányú légi járművet vásárolna Minszktől, és éppen ez lesz a témája Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter közelgő fehéroroszországi látogatásának. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a helikopterekre a gyorsreagálású egységek fejlesztése szempontjából lenne szükség. A korszerűsített gépek többféle fegyverzettel láthatók el, levegő-levegő rakétákkal felszerelhetők, de páncélozott katonai járművek ellen is bevethetők – írja a lap.

Szerbia a közelmúltban hat orosz vadászgépet kapott Oroszországtól. A MiG–29-es gépeket Belgrád ajándékba kapta Moszkvától, és csak a körülbelül 185 millió eurót (57,4 milliárd forint) kitevő felújítási munkálatokat kellett kifizetnie.

A szerb hadseregnek jelenleg négy használatban lévő MiG–29-ese van, és a várakozások szerint az orosz gépek mellett hamarosan további nyolc, felújításra szoruló MiG–29-es érkezik Fehéroroszországból. Miután ezeket is korszerűsítik, Szerbiának 18 ilyen vadászgépe lesz. A szerb hadsereg felszerelését a mai napig az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul – jegyzi meg az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.