Támadásokra szólított fel az Iszlám Állam egyiptomi szervezete

A terrorszervezet helyi csoportja így akarja meghiúsítani az elnökválasztást.

MTI
2018. 02. 12. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A márciusi elnökválasztás idején végrehajtandó támadásokra szólította fel harcosait egy videofelvételen az Iszlám Állam egyiptomi ága, egyúttal figyelmeztette a lakosokat, hogy maradjanak távol a szavazóközpontoktól.

A csoporttal hírhedten rokonszenvező oldalakon vasárnap késő este közzétett, huszonhárom perces videofelvétel hitelességét nem sikerült független forrásból megerősíteni, de az esetről hétfőn beszámoló AP amerikai hírügynökség szerint a szélsőséges iszlamisták egyiptomi ága által korábban közzétett felvételekhez hasonló anyagról van szó.

Arra, hogy az Iszlám Állam egyiptomi ágáról van szó, utal az is, hogy a videóban említést tesznek a terrorszervezet tagjai ellen a biztonsági erők által folytatott műveletről is. Egyiptomban pénteken indítottak nagyszabású terrorellenes műveletet a hadsereg és a rendőrség bevonásával. A hadjárat a Sínai-félsziget északi és középső részét, illetve a Nílus-deltát és a Líbiával határos, nyugati sivatagos területeket is érinti.

A videofelvételen ezenkívül az IÁ helyi ága által a Sínai-félszigeten korábban végrehajtott támadások láthatók, amelyek során fegyvertelen, szolgálaton kívüli katonákat és a biztonsági erőkkel való együttműködésben gyanúsított embereket gyilkolnak meg.

A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak el a terrorcselekmények, hogy a mára már betiltott Muzulmán Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, felvette a Vilájat Szinai (Sínai Tartomány) nevet, és támadásaiban azóta több száz egyiptomi katonával és rendőrrel végzett.

Egyiptomban március 26-a és 28-a között tartják az elnökválasztást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.