Több civil áldozata van a hétfői légicsapásoknak Kelet-Gútában

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a tűzszünetre vonatkozó határozat haladéktalan betartását követelte.

MTI
2018. 02. 26. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább tíz civil vesztette életét hétfőn a szíriai kormányerők ostroma alatt álló Kelet-Gútára mért légicsapásokban és rakétatámadásokban – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigránsszervezet. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, valamint António Guterres, a világszervezet főtitkára a tűzszünetre vonatkozó ENSZ-határozat haladéktalan betartását követelte Damaszkusztól hétfőn.

„Örülök, hogy elfogadták a határozatot, de azt várom, hogy azonnal be is tartsák azt, hogy a szükséget szenvedők haladéktalanul hozzáférhessenek a segélyekhez és a humanitárius szolgáltatásokhoz” – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár Genfben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton fogadott el határozatot, melyben haladéktalanul 30 napos tűzszünetet kihirdetését követelte Szíriában, ahol a 2011 óta tartó konfliktus már több mint 340 ezer halálos áldozattal járt. A fegyvernyugvás nem vonatkozik a terrorszervezetekre. „A Biztonsági Tanács határozatainak csak akkor van értelme, ha azonnal be is tartják őket” – mondta Guterres. „Különösen Kelet-Gúta nem várhat. Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek a földi pokolnak” – tette hozzá.

A felkelők egyik utolsó fellegvárának számító Kelet-Gútában található Dúmában legalább tíz civil vesztette életét hétfőre virradóra a kormányerők támadásaiban, köztük egyetlen család kilenc tagja. A területet 2013 óta próbálják visszaszerezni a rezsim csapatai. Kelet-Gútában az elmúlt nyolc napban fokozódtak a kormányerők támadásai, amelyeknek több mint 500 civil esett áldozatul.

Aktivisták és ellenzéki források szerint Damaszkusz vasárnap este klórgázt is bevetett a térségben. Egy hároméves gyerek meghalt, többen légzési problémákkal kerültek kórházba. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Kelet-Gútában megsértik az emberiesség legalapvetőbb szabályait. Szégyen, hogyan bánnak ott az emberekkel – mondta Asselborn hétfőn Brüsszelben. „Újra a középkorban vagyunk, méghozzá a legsötétebb középkorban” – tette hozzá.

Eközben az OSDH arról számolt be, hogy legalább 25 civil – köztük hét gyerek – vesztette életét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció légicsapásaiban a Szíria keleti részén található Deir ez-Zór tartományban vasárnap. A dzsihadisták Szíria területének kevesebb mint 3 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. A szövetségesek közleményükben tagadták, hogy bombáztak volna aznap Szíriában. A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH a repülőgépek típusából, a légicsapás helyszínéből, a repülési tervekből és a felhasznált lövedékekből állapítja meg, hogy ki követhette el a támadást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.