Több mint 150 újságíró ül a török börtönökben

Hamarosan szabadlábra kerülhet a Die Welt tudósítója, de idén újabb tíz újságírót tartóztattak le Törökországban.

MN
2018. 02. 14. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországban 157 újságírót börtönöztek be szakmája gyakorlása miatt – közölte az Osztrák Újságíróklub honlapja. Az újságíró-szervezet egyben követeli a bebörtönzött török újságírók azonnali szabadon bocsátását.

Az ausztriai újságírók szervezete közli azt a folyamatosan frissülő listát is, amely a letartóztatott török újságírók nevét, munkahelyét, valamint letartóztatásának a dátumát tartalmazza.

Egyikük a Die Welt és a Tageszeitung című német lapok törökországi tudósítója, a török–német származású kettős állampolgár, Deniz Yücel, akit épp egy éve vettek őrizetbe a török hatóságok terrorizmus és kémkedés vádjával. Erdogan török elnök szerint Yücel kurd és német ügynök. A letartóztatás a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatát tovább terhelte.

Binali Yildirim török miniszterelnök szerdán, az ARD német közszolgálati televízió Tagesthemen című műsorának adott interjújában azt mondta, úgy véli, Yücel szabadon engedésére rövidesen sor kerül, de a döntést nem ő hozza meg, hanem a bíróság, mivel „Törökország jogállam”.

Az újságírók aktuális névsorából kiderül, hogy az idei év másfél hónapja alatt már tíz újságírót tartóztattak le Törökországban, míg tavaly összesen csaknem harmincat. 2016-ban a százat is megközelítette a letartóztatott újságírók száma. 

A listát a másfél évvel ezelőtt lezajlott puccskísérlet után alapított, a független újságírásért küzdő, török újságíró-szervezet, a P24 hozta nyilvánosságra és gondozza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.