Több mint kétezer éves nekropoliszt fedeztek fel Kairótól délre

Még egy „túlvilágról küldött üzenetet” is találtak a kutatók.

MTI
2018. 02. 25. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétezer éves temetkezési helyet, nekropoliszt fedeztek fel több tucatnyi kőszarkofággal egyiptomi régészek a Kairótól délre fekvő Tuna al-Gabal közelében.

A felfedezésről szombaton számolt be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca vezetője, Haled Ahmed Elanani, aki elmondta, hogy a régészeti helyszín teljes feltárása még öt évig tarthat. „Ez még csak a kezdet, de hamarosan egy újabb régészeti attrakcióval bővülhet Egyiptom középső térsége” – hangsúlyozta a miniszter.

A nekropoliszban negyven kőszarkofágot és ezer kisebb szobrot találtak, és előkerült egy nyaklánc medálja is, amelynek hieroglifáiból a „boldog új évet” kívánság olvasható ki. Az egyiptomi régészeti tanács főtitkára, Musztafa Vaziri elárulta, hogy a medálra éppen a legutóbbi szilveszterkor bukkantak rá a régészek. Vaziri erre a „csodás véletlenre” úgy tekint, mint egy túlvilágról küldött üzenetre.

Hoszni Mubarak államfő 2011-es eltávolítása és az ezt követő felkelés nyomán jelentősen visszaesett az egyiptomi idegenforgalom. 2010-ben csaknem 15 millió turista járt az országban, és a tavalyi évben ugyan 54 százalékkal nőtt az idegenforgalom, még ezzel együtt is csak 8,3 millió látogatót regisztráltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.