Több száz millió dollárnyi értéket loptak a dzsihádisták

Török közvetítőkön keresztül egy nem hivatalos pénzutalási rendszert is létrehoztak.

MTI
2018. 02. 23. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értesülés szerint a terroristák egyben tisztára mosták a különböző iraki vállalataiktól kapott pénzeket. Úgy vélekednek a hetilap török terrorellenes szervezetekben lévő forrásai, az Iszlám Állam Törökországba is kihelyezett jelentős összegeket aranyban, hogy támogassa ottani, az egész országot átszövő alvó sejtjeit. A terroristák török közvetítőkön keresztül létrehoztak és használnak egy nem hivatalos pénzutalási rendszert Törökországban, Európában, Libanonban és a Perzsa-öböl országaiban.

Mint a The Economist hozzátette, az Iszlám Állam jelentős pénzügyi bevételeket halmozott föl a túszok megváltásából, rablásokból, vagyonelkobzásokból, földek kisajátításából és a kőolaj illegális kereskedelméből is.

Másfél éve, 2016 októberében az Egyesült Államok szenátusának belbiztonsági bizottsága egy jelentésében azt állapította meg, hogy a terrorszervezet egyik pénzügyi forrása az illegális műkincs-kereskedelemből származik, a dzsihádistáknak nagy befolyásuk van ugyanakkor a fegyverek, az élelmiszerek és az építési anyagok feketepiacán is Irakban és Szíriában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.