Török hadihajók állták útját egy olasz kutatóhajónak Ciprusnál

Brüsszel felszólította Törökországot a blokád befejezésére.

MN
2018. 02. 12. 21:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltartóztatták az olasz Eni energetikai vállalat fúróhajóját török hadihajók Ciprus partjainál – adta hírül a német közszolgálati televízió híradójának a honlapja.

Az olasz kutatóhajót, amely földgázlelőhely után kutatott volna Ciprus közelében, még pénteken vette blokád alá hat török hadihajó, ezért nem tudta megközelíteni az onnan még mintegy ötven kilométerre levő, próbafúrásra kiszemelt területet – számolt be a honlap szerint az esetről a ciprusi görög kormányszóvivő, Nikosz Krisztodulidesz. Hozzátette: a török hadihajók kereskedelmi rakományokat szállító hajókat is megakadályoztak már, hogy megközelítsék azt a területet.

Az Eni a Ciprustól délkeletre lévő területre érvényes engedéllyel rendelkezik, hogy a tengerfenék alatt kutatófúrásokat végezzen és fosszilis nyersanyagok után kutasson. Törökország a kutatást ellenzi, mondvá az Észak-ciprusi Köztársaság nyersanyagokra vonatkozó jogait figyelmen kívül hagyták.

Ciprus szigete 1974 óta van kettéosztva. Észak-Ciprust csak Törökország ismeri el, a sziget déli részén fekvő Ciprusi Köztársaság 2004 óta az Európai Unió tagja.

Törökország eljárását a görög külügyi minisztérium is elítélte azzal, hogy megsérti a nemzetközi jogot és Ciprus jogait is.

Brüsszel ugyancsak felszólította Törökországot, hogy hagyjon fel a blokáddal, és tartózkodjon minden olyan cselekménytől, amely az EU és Törökország közötti viszonyt veszélybe sodorhatja. A török államnak tiszteletben kell tartania az uniós tagállamok jogát a saját felségvizeikre – olvasható a német híradó honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.