Törökországot bíráló állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament

A képviselők szerint folyamatosan romlik a török jogállamiság helyzete.

MTI
2018. 02. 08. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországban a hatóságok ürügyként használják fel a másfél évvel ezelőtti puccskísérletet az ellenzék ellehetetlenítésére, illetve a független sajtó és a civil társadalom korlátozására – áll az Európai Parlament (EP) által csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentumban a képviselők mindenekelőtt ismételten elítélték a hatalomátvételi kísérletet, rámutatva, hogy Ankarának joga és kötelessége bíróság elé állítani a felelősöket, ez azonban nem szolgálhat ürügyként a túlkapásokra.

Az EP súlyos aggodalmát fejezte ki a jogállamiság törökországi helyzetének folyamatos romlása, az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása miatt, és felszólította az illetékes szerveket azok mielőbbi szabadon bocsátására, akiket jogszerű munkájuk végzéséért, a szabad véleménynyilvánítás és egyesülés jogának gyakorlásáért tartanak fogva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.