Tüntetnek Bukarestben a korrupcióellenes főügyész mellett

A DNA lejáratja Romániát – mondta a miniszter, az államfő viszont kiállt a DNA vezetője mellett.

MTI
2018. 02. 22. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laura Codruta Kövesi, a román Korrupció Ellenes Országos Igazgatóság (DNA) vezetőjének elmozdítását kezdeményezi Tudorel Toader igazságügyi miniszter – ezt maga a tárcavezető jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Toader szerint Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltásra a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség.

A miniszter bejelentésével a baloldali-liberális kormánykoalíció nyíltan is hadat üzent az úgynevezett „párhuzamos államnak”, vagyis annak az „obskúrus háttérhatalomnak”, amely szerintük az országot irányítja.

Toader húszpontos „bűnlajstromot” olvasott Kövesi fejére, egyebek mellett azokra az alkotmánybírósági határozatokra hivatkozott, amelyek szerint a DNA Kövesi vezetésével az utóbbi év alatt háromszor is alkotmányos konfliktusba keveredett más állami hatóságokkal.

A miniszter felidézte azt az alkotmánybírósági döntést, miszerint a DNA túllépte hatáskörét, beavatkozott a törvényhozás folyamatába, amikor bűnvádi eljárást indított a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő – több százezer tüntető tiltakozását kiváltó, utólag hatálytalanított – 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadása ügyében.

A tárcavezető emlékeztetett: az alkotmánybíróság azért is elmarasztalta Kövesit, amiért megtagadta, hogy a 2009-es elnökválasztást kivizsgáló parlamenti különbizottság elé járuljon. Ezzel nemcsak elutasította a lojális együttműködést a nép választott képviselőivel, hanem a parlament és az alkotmánybíróság autoritását is megkérdőjelezte, az igazság kiderítését is akadályozta – magyarázta.

Toader szerint a korrupcióellenes főügyész – a jogállamiságot sértő módon – mindenáron elmarasztaló ítéleteket próbált kicsikarni, és előnyben részesítette a nagy médiaérdeklődésre számot tartó, híres emberekre vonatkozó ügyeket. A miniszter azt állította: Kövesi interjúiban félretájékoztatta a külföldi tisztségviselőket, lejáratva ezzel Romániát.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a korrupció megelőzésének és leküzdésének folytatódnia kell, a DNA nem egyetlen emberből áll, de a vádhatóságnak is tiszteletben kell tartania jogállamiságot, az ártatlanság vélelmét, együtt kell működnie az állam többi intézményével.

A tárcavezető bejelentését, miszerint Kövesi eltávolítását kezdeményezi, néhány kormánypárti tüntető hangos üdvrivalgással, több tucat ellenzéki pedig nemtetszéssel fogadta a minisztérium épülete előtt.

A több mint egy éve korrupcióellenes demonstrációkat szervező civil szervezetek felhívására csütörtök este a kormánypalota előtti téren is több száz tüntető gyűlt össze a DNA-főügyész védelmében.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és válthatja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján.

Klaus Iohannis román államfő védelmébe vette Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyészt

Az államfő Toadernek a DNA vezetéséről készült jelentésére reagált. A jelentés szerinte „nem világos”, az államfőnek pedig más véleménye van a DNA vezetőjének munkájáról, így a dokumentumot az államfő szakértői testülete alaposabb tanulmányozásnak veti majd alá – közölte csütörtök este az elnöki hivatal.

Románia elnöke számos alkalommal elégedettségét fejezte ki a DNA és annak vezetősége tevékenységével kapcsolatban és ezt az álláspontját fenntartja\" – olvasható az elnöki hivatal közleményében. A kommüniké hozzáteszi: a román államfő minden alkotmányos eszközét latba veti az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása és a jogállamiság megerősítése érdekében.

A jobbközép ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) – amelynek éléről Iohannist államfővé választották – úgy értékelte, hogy az igazságügyi miniszter a főügyész eltávolítására tett javaslatával a „bűnözők oldalára állt”. A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a miniszter sutba dobta szakmai tekintélyét és a bűnözők érveit hangoztatva beállt a szociáldemokrata pártelnök \"szolgáinak\" sorába.

A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője ezzel szemben rendkívül szakszerűnek és megalapozottnak találta Toader jelentését és a párt támogatásáról biztosította Toadernek a DNA főügyész eltávolítására irányuló kezdeményezését.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Maszol.ro hírportálnak azt mondta, Tudorel Toader „korrekt” elemzést ismertetett csütörtök este, és a következtetéseket levonva logikus volt a miniszternek az a lépése, hogy kezdeményezze Laura Codruta Kövesi leváltását. Emlékeztetett azonban arra, hogy a főügyész menesztése az alkotmány szerint az államfő hatásköre, Klaus Iohannis pedig az elmúlt napokban kijelentette: nem tartja ezt indokoltnak.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és válthatja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján.

Tudorel Toader sajtóértekezletét követően csütörtök este a korrupcióellenes demonstrációkat szervező civil szervezetek felhívására több száz tüntető gyűlt össze Bukarestben, a kormánypalota előtti téren és Románia több más nagyvárosában is, hogy megvédjék a DNA főügyészét. A tüntetők a korrupcióellenes harc folytatását, az igazságügyi miniszter és az egész kormány lemondását követelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.