Új Duna-híd épülhet Magyarország és Szlovákia között

A Csallóköz és a Szigetköz kapcsolatát mélyítenék. 2015-ben 5 millió euróra becsülték a költségeket.

Ficsor Benedek
2018. 02. 14. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek alapján gyalogos- és kerékpáros forgalomra szolgáló új Duna-híddal kötik össze a felvidéki Csallóközt és a Szigetközt – adta hírül a távirati iroda.

A híd a csallóközi Doborgaz (Dobrohost) és a szigetközi Dunakiliti között épül majd, a kivitelezés pontos időpontjáról később döntenek. A beruházás közös költségeit a két fél – Magyarország és Szlovákia – egyforma arányban állja, a tervek szerint európai uniós forrásokat is igénybe vennének.

Az új Duna-híd megépítésének egyik célja, hogy módot adjon a két határ menti térség, az egy természetes régiót alkotó Csallóköz és a Szigetköz gazdasági és szociális kapcsolatainak elmélyítésére, valamint arra is, hogy a helyi turizmus fejlődési lehetőségeinek biztosításával hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez is.

A híd megépítésének terve illeszkedik a kormányok azon koncepciójába, hogy jelentősen növeljék a magyar–szlovák határátkelők számát. A hídépítést indokolja tovább, hogy ezen a szakaszon igen alacsony a határátkelési lehetőségek száma, átlagosan csaknem 50 kilométerenként van erre lehetőség, míg a szlovák–magyar átlag 25, a nyugat-európai pedig 7,5 kilométer.

A két régiót néhány éve még egy új kompkapcsolattal szerették volna összekötni, ezt az ötletet azonban a műszaki megoldás előnytelensége miatt elvetették. A komp helyettesítésére megépítendő híd tervét 2015-ben mutatták be.

Az akkor ismertetett tervek egy, a Duna régi medrét átszelő, 482 méter hosszú, úgynevezett hárompólusú, legyezőszerű híd megépítésével számoltak. Ennek az építménynek a fő űrszelvénye 130 méteres lenne, hídpályája pedig 25 méteres magasságban futna. Az akkori kivitelezési tanulmánya nettó 5 millió eurós építési összköltséggel számolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.