Új főtitkár a CDU élén, ő lehet Angela Merkel utódja

Az 55 éves Kramp-Karrenbauer lesz a CDU főtitkára. Korábban Merkel is ezt a posztot töltötte be.

MN
2018. 02. 19. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annegret Kramp-Karrenbauer saar-vidéki miniszterelnököt jelölte a kereszténydemokrata CDU főtitkári posztjára Angela Merkel kancellár és pártelnök. Az új főtitkárt a CDU február 26-i kongresszusa választja meg hivatalosan, akkor hagyják jóvá a szociáldemokrata SPD-vel kötendő nagykoalíciós szerződést is – amit még az SPD párttagságának is el kell fogadnia.

Az eddigi főtitkár, Peter Tauber a tavaly szeptemberi választási eredmény miatt távozik. Bár a választáson a CDU és bajor szövetségese a CSU nyert, de fennállása óta a leggyengébb eredménnyel. Merkel úgy fogalmazott a jelölt bemutatásán, hogy a pártnak önreflexióra, belső vitákra és a gyökerek megerősítésére van szüksége. Az 55 éves Kramp-Karrenbauer tartományában, a Saar-vidéken a CDU magabiztos, 40 százalék fölötti győzelmet aratott.

Merkel a bemutató sajtótájékoztatón bakizott egyet, ami nem is biztos, hogy véletlen. Azt mondta: Kramp-Karrenbauer lesz az első nő a CDU főtitkári posztján, majd kijavította magát, hogy valójában persze a második, hiszen az első ő maga volt, 1998-tól 2000-ig. Ebből a pozícióból léphetett előre pártelnöknek, majd kancellárnak. Ez erősíti azokat a várakozásokat, hogy ő lehet Merkel utódja, ha véget ér a mostani ciklus, és a kancellár visszavonul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.