Újabb francia kormánytagot vádoltak meg zaklatással

A miniszter elébe ment az őt „leleplező” cikkeknek.

MTI
2018. 02. 08. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szégyentelen hazugságnak nevezte és tagadta az őt ért vádakat a francia kormány egyik legnépszerűbb tagja, Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter, akit szexuális zaklatással hozott összefüggésbe egy lap. Jóllehet a volt televíziós műsorvezetőt támogatásáról biztosította Emmanuel Macron államfő, a tárcavezető nem zárta ki, hogy a családja védelmében lemond a posztjáról.

Nicolas Hulot maga jelentette be csütörtökön a BFM hírtelevízióban, hogy elébe akar menni az Ebdo című induló új újság készülő cikkének, amelyben „két olyan ügyről van szó, amelyek nem azok\".

A lap szerint Hulot saját alapítványának egyik 31 éves munkatársát, aki jelenleg a nemzetgyűlés alkalmazásában áll, szexuálisan zaklatta. A cikk alapján azonosítható nő személyesen cáfolta a lapnak az állítást, Hulot pedig „tiszta hazugságnak” nevezte. A politikus azt is visszautasította, hogy megvásárolta volna a nő hallgatását.

Azt viszont elismerte a miniszter, hogy 2008-ban feljelentést tett ellene „egy híres politikus unokája” egy állítólagos 1997-es eset miatt, de az ügyészség az akkor érvényben lévő tízéves elévülési idő miatt nem indított eljárást.

„Az ügyet nem egyszerűen azért zárták le, mert elévült, hanem meg is hallgattak a csendőrök a saját kérésemre, és a nyomozók nagyon gyorsan megállapították, hogy semmi olyan nem történt, amiért vizsgálatot kellene indítani az ügyben” – mondta Nicolas Hulot. „Ez fájdalmas, igazságtalan, megalapozatlan” – tette hozzá.

Edouard Philippe miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő azonnal támogatásukról biztosították a minisztert és jelezték, hogy nem kell lemondania, miután nincs ellene eljárás.

„A miniszterelnök világosan meghatározta a kormány valamennyi tagja számára a köztársasági elnökkel egyetértésben az alapszabályt, miszerint amíg nincs eljárás, addig lemondást sem kell emlegetni” – közölte a miniszterelnöki hivatal. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy nincs oka kételkedni Hulot szavahihetőségében.

A környezetvédelemmel kapcsolatos kormányzati döntések nyomán már többször felmerült Hulot esetleges távozása a kormányból, de a politikus ezúttal bevallotta, hogy sem korábban, sem a mostani vádak miatt nem gondolkodott a lemondáson, bár nem is zárta ki.

„A családom az elsődleges. Ez fogja irányítani a döntésemet” – mondta.

Egyik másik francia kormánytagról, Gérald Darmanin költségvetési miniszterről múlt szombaton derült ki, hogy előzetes vizsgálatot indított a párizsi ügyészség ellene egy állítólag 2009-ben elkövetett nemi erőszak miatt. A tárcavezető határozottan tagadja a vádakat, s Edouard Philippe miniszterelnök az ő esetében is jelezte, hogy a tárcavezető teljes bizalmát élvezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.