Újabb szankciókat jelentett be Észak-Korea ellen az USA

Az intézkedések hajózási társaságokat és kereskedelmi vállalatokat érintenek.

MN
2018. 02. 23. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szankciókat jelentett be Észak-Korea ellen pénteken az amerikai pénzügyminisztérium – írja az MTI.

Az új szankciók – az előzetesen nyilvánosságra került információknak megfelelően – hajózási társaságokat és kereskedelmi vállalatokat érintenek, amelyeknek eddig sikerült kijátszaniuk a már érvényben lévő szankciókat. Összesen egy személyt, 27 vállalatot és 28 tengeri teherhajót sújtanak a büntető intézkedések.

A minisztérium közleménye szerint az újonnan foganatosított szankciók „azokat a törvénytelen lehetőségeket veszik célba, amelyeket Észak-Korea a szankciók kijátszására vett igénybe”.

Olyan hajókról és vállalatokról van szó, amelyeket Washington információi szerint Észak-Koreában, Kínában, Szingapúrban, Tajvanon, Hongkongban, a Marshall-szigeteken, Tanzániában, Panamában vagy a kelet-afrikai Comore-szigeteken jegyeztek be. Az amerikai kormányzat célja az, hogy elvágják Phenjan fűtőanyag-utánpótlásait és bevételeit, amelyekkel fedezte atomfegyver- és rakétaprogramját – utalt rá a közlemény.

A szankciók orosz vállalatokat, illetve hajókat nem érintenek.

Ugyancsak pénteken egyébként a Reuters hírügynökség azt írta: egy év alatt felével esett vissza a Kína és Észak-Korea közötti kereskedelem értéke, a januári érték még az egy hónappal korábbihoz képest is 31 százalékos csökkenés. Összesen kevesebb mint 215 millió dollár összegben kereskedett hatalmas szomszédjával a remeteállam; ez 2014 júniusa óta a legkisebb érték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.