Uniós jogot sért Európa utolsó érintetlen erdejének kiirtása

A lengyel hatóságok engedélyezték a faritkítást a bialowiezai ősrengetegben.

MTI
2018. 02. 20. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A döntés elkerülhetetlenül bizonyos védett fajok szaporodóhelyének pusztulását vonja maga után” – mutatott rá Yves Bot főtanácsnok.

Hozzátette: a lengyel kormány nem tett eleget az uniós környezetvédelmi szabályokból eredő kötelezettségeinek.

A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva javaslatot terjesszen a bíróság elé a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozóan. Az indítvány nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Az intenzív fakivágás tavaly májusban kezdődött, ami az európai hatóságok és a környezetvédők szerint veszélyezteti az uniós védettség alatt álló erdőt. Varsó azonban azt állítja, éppen az ősrengeteg pusztulásának megállítását célozza az intézkedés, amelynek keretében 180 ezer köbméter fát vágnának ki, ugyanis a lucfenyők kérgét élősködők támadták meg.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, az EU bírósága pedig júliusban elrendelte a fakivágás azonnali leállítását, de a lengyel hatóságok folytatták az erdőirtást, ezért a luxembourgi székhelyű törvényszék novemberben végzést adott ki, mely szerint ha Lengyelország nem tesz eleget a felszólításnak, akkor minden egyes nap után legalább 100 ezer euró (mintegy 31 millió forint) pénzbírságot fognak kiszabni, amíg nem születik meg az ítélet az ügyben.

A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő erdőség bizonyos részei szigorú védelem alatt állnak. A számos ritka állatfajnak, köztük nyolcszáz európai bölénynek és a kontinens legmagasabb fáinak otthont adó terület felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.