Vádat emeltek Harvey Weinstein ellen

A dokumentumok szerint a filmmogul szóban és fizikailag is folyamatosan zaklatta női alkalmazottait.

MN
2018. 02. 12. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt Harvey Weinstein producer és The Weinstein Co. nevű filmvállalata ellen New York állam főügyésze. A vasárnap benyújtott keresetben szexuális zaklatással vádolják a filmmogult, cégét pedig azzal, hogy nem védte meg alkalmazottait a szexuális visszaélésektől, a megalázástól és a diszkriminációtól – írja az MTI.

Eric Schneiderman főügyész októberben indított vizsgálatot a Weinstein Co. (TWC) New York-i központjában, miután a The New York Times és a The New Yorker riportjaiból kiderült, hogy Weinsteinéknél évtizedek óta rendszeresen előfordultak szexuális zaklatási ügyek.

Többtucatnyi nő, köztük neves színésznők számoltak be arról, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket, és nemi erőszakkal is megvádolták. Weinsteint azóta kirúgták a cégből, amelyet fivérével, Robert Weinsteinnel együtt alapított.

A bírósági dokumentumok szerint Harvey Weinstein szóban és fizikailag is folyamatosan zaklatta női alkalmazottait, és előfordult, hogy valakit azzal fenyegetett meg: megöli.

A Schneiderman által benyújtott kereset a jelenleg a TWC-t vezető Robert Weinstein felelősségét is hangsúlyozza, aki a nyilvánvaló zaklatások ellenére semmit nem tett az alkalmazottak védelmében.

A főügyész egyúttal meg nem határozott összegű kártérítést is kért a producer és a cég áldozatai javára. Schneiderman megjegyezte: részben azért volt szükség a kereset vasárnapi benyújtására, mert iparági hírek szerint a Weinstein-céget el akarják adni, ami azt jelentené, hogy az áldozatok megfelelő jóvátétel nélkül maradhatnak.

„A The Weinstein Co. eladásakor garantálni kell, hogy az áldozatokat kompenzálják, az alkalmazottak védelemben részesülnek, és egyetlen szexuális ragadozó sem jut jogtalan anyagi előnyhöz” – írta a főügyész.

Weinstein ügyvédje szerint egy „igazságos vizsgálatból” kiderülhet, hogy a gyanúsítások zöme nem felel meg a valóságnak. Ben Brafman kijelentette: miközben persze ügyfele viselkedése nem volt makulátlan, semmilyen bűncselekményt nem követett el.

„A vizsgálat nyomán világos lesz, hogy Harvey Weinstein több nőt juttatott fontos pozíciókba, mint bármely más filmipari vezető, és sem a Miramaxnál (Weinstein korábbi filmvállalatánál), sem a Weinstein Co.-nál nem fordult elő diszkrimináció” – idézte az ügyvédet a BBC News.

Weinstein ellen Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is rendőrségi nyomozás folyik.

A producer tagadja, hogy valaha nem kölcsönös megegyezésen alapuló szexuális viszonyt folytatott volna. Azt azonban elismerte, hogy viselkedésével „sok fájdalmat okozott”.

Miután Harvey Weinstein botrányba keveredett, többen, köztük hollywoodi színészek – például Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow – is arról számoltak be, hogy őket is zaklatta a producer. Voltak, akik szexuális erőszakkal is megvádolták Weinsteint, egyikük Rose McGowan színész.

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia, valamint a Brit Filmakadémia is kizárta soraiból a producert, és Franciaországban kezdeményezték, hogy fosszák meg Weinsteint a civileknek adható legmagasabb hazai kitüntetéstől, a becsületrendtől.

A Weinstein-ügy óta többen is a nyilvánosság elé álltak, és közölték, hogy ők is zaklatás áldozatai voltak. Mások mellett James Toback rendezőt, valamint Kevin Spacey-t, Dustin Hoffmant és Steven Seagalt is az a vád érte, hogy szexuálisan zaklatta kollégáit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.