Vádat emeltek oroszok ellen a 2016-os amerikai választásokba való beavatkozás miatt

Az Egyesült Államokban elindította a nagyesküdtszék az orosz befolyásszerzés miatti peres eljárást.

MN
2018. 02. 16. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt 13 orosz állampolgár és három orosz szervezet ellen a 2016-os amerikai választásokba és a politikai folyamatokba való állítólagos orosz beavatkozás miatt az ügyben összehívott szövetségi nagyesküdtszék – értesült az MTI Robert Mueller különleges ügyész hivatalának washingtoni bejelentéséről.

A Mueller vezette vizsgálóbizottság szerint a vádlottak megsértették az amerikai törvényeket, beavatkoztak a választásokba és az amerikai politikai folyamatokba. A vádpontok között összeesküvés, csalás, banki csalás és személyazonossági adatok eltulajdonítása szerepel.

Bírósági dokumentumokból kiderült: az amerikai kormányzat szerint az orosz beavatkozás már 2014-ben megkezdődött.

Reuters hírügynökség arról számol be, hogy a vádirat szerint néhány orosz vádlott magát amerikainak kiadva, hamis online személyazonossággal került kapcsolatba olyan gyanútlan amerikai polgárokkal, akik együttműködtek Donald Trump kampánystábjával.

Egy szentpétervári székhelyű orosz internetes ügynökség, valamint több mint egy tucat orosz polgár segítette az akkor még üzletember Donald Trump választási kampányát, és tett aktívan a rivális elnökjelölt, Hillary Clinton lejáratásáért, áll a Reuters szerint a vádiratban.

Az orosz internetes ügynökségnek stratégiai célja az volt, hogy zavart keltsen az amerikai politikai életben, beleértve ebbe a 2016. évi elnökválasztást is, állítja a vádirat.

Az ügyészi dokumentumban visszacsengenek a 2017. januárjában nyilvánosságra hozott FBI-jelentés következtetései, mint hogy Oroszország azzal a céllal avatkozott be, hogy a republikánus elnökjelöltet segítse győzelemhez, írta a Reuters.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Sanders bejelnetette, hogy Trump elnököt pénteken tájékoztatták a vádemelésről.

A német Die Welt úgy tudja, hogy az összes vádlottat az Egyesült Államok elleni összeesküvés vádjával állítják bíróság elé.

Donald Trump amerikai elnök a 2016-os választásokba történt állítólagos orosz beavatkozást mindig is vitatta, és a stábja Moszkvával való együttműködését felvető kijelentéseket boszorkányüldözésnek nevezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.