Varsó: Morawiecki nem tett holokauszttagadó kijelentést

A Zsidók Világkongresszusa elnöke szerint „paródia” a zsidókat a holokauszt elkövetői között említeni.

MN
2018. 02. 18. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a müncheni biztonságpolitikai konferencián a zsidók holokausztban játszott szerepéről beszélt, amiért az izraeli kormány tiltakozik. A két ország viszonya azzal lett egyre feszültebb, hogy Lengyelországban kijelentették, börtönnel büntetnék azokat, akik szerint a lengyel állam is felelős a holokausztért.

A lengyel miniszterelnök izraeli újságírói kérdésre nyilatkozott szombaton: „Rendkívül fontos megérteni, hogy természetesen nem lesz büntethető az, ha valaki azt mondja, hogy lengyel állampolgárok is voltak az elkövetők között, éppúgy, ahogy voltak zsidó, orosz és ukrán elkövetők is, nem kizárólag németek” – fogalmazott.

Izrael álláspontja az ügyben az, hogy már a lengyel felelősséget firtató törvény is holokauszttagadás. A lengyel kormányfő legújabb megjegyzését pedig elfogadhatatlannak minősítette. „A lengyel miniszterelnöknek a müncheni konferencián tett kijelentései felháborítók, és a történelmünk megértésének hiányáról, a népünk tragédiájával szembeni érzéketlenségről tanúskodnak. Beszélni fogok vele erről” – szögezte le Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Lengyelországban a parlament és az államfő is támogatja a változtatásokat, Andrzej Duda államfő az alkotmánybírósághoz fordult a holokauszttörvényt illetően. A lengyel kormányfői hivatal vasárnap elutasította, hogy holokauszttagadás lenne Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő zsidó elkövetőkről szóló kijelentése. A lengyel kormányfői hivatal honlapján olvasható közlemény szerint Morawiecki szavainak „a legkisebb mértékben sem a holokauszttagadás volt a céljuk, mint ahogy az sem, hogy a németek által elkövetett népirtás miatt a zsidó áldozatokat vádolják”.

A lengyel kormányfői hivatal közleményében felidézik: Morawiecki többször is hangsúlyozta, hogy „a lengyel fél tiszteletben szándékozik tartani a zsidó érzékenységet, valamint az is célja, hogy az igazság és a kölcsönös bizalom jegyében párbeszédet folytasson Izraellel és a zsidó diaszpórával”.

A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság szóvivője, Beata Mazurek a PAP hírügynökségnek vasárnap elmondta: Morawiecki „az izraeli fél számára nehezen elfogadható igazságot mondta ki”. Előfordult, hogy különféle egyének együttműködtek a megszállóval, ezért nincs szükség bocsánatkérésre az „igazság kimondása miatt” – fűzte hozzá Mazurek.

Történelemhamisítással vádolta meg Morawieckit vasárnapra virradóan Ronald S. Lauder, a Zsidók Világkongresszusa elnöke is, „paródiának” nevezve, hogy a zsidókat a holokauszt elkövetői között említik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.