Visszafordult a K2-ről a csúcsnak egyedül nekivágó orosz-lengyel hegymászó

Mégiscsak feladta a mások által öngyilkosságnak nevezett vállalkozást.

MTI
2018. 02. 26. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszafordult a világ második legmagasabb csúcsáról, a K2-ről az orosz-lengyel Denis Urubko, aki egyedül indult el a csúcs meghódítására a hétvégén – jelentette be a lengyel expedíció szóvivője.

A 44 éves Urubko eredetileg úgy tervezte, hogy csapatával vág neki a mászásnak, ami még senkinek sem sikerült télen. Nézeteltérések miatt azonban vasárnap egyedül indult felfelé a 8611 méteres magaslatra, amelyet a világ egyik legveszélyesebb hegyének tartanak.

Denis Urubko visszatért az alaptáborba – közölte hétfőn a hegymászó útját szervező pakisztáni iroda illetékese, Ashgar Ali Porik.

A K2-t, szemben a többi 8000 méter fölötti csúccsal, még senkinek sem sikerült télen meghódítania.

A pakisztáni Nazir Sabir, aki mind a Csomolungmát, mind a K2-t megmászta, úgy véli, Urubko ma a legjelentősebb Himalája-mászó. „A hegymászás öt ma is aktív legendája közé sorolhatjuk. Az emberi teljesítőképesség határait új magasságokba emelte” – mondta Sabir az AFP-nek.

Más Himalája-mászók azonban kritikával illették a vállalkozást. „Egyedül, télen nekivágni a K2-nek öngyilkos próbálkozás” – mondta a szintén pakisztáni Mirza Ali.

Urubko január végén részt vett egy nagyon kockázatos éjszakai hegyi mentésben a gyilkos hegynek is nevezett Nanga Parbaton. Élisabeth Revol francia hegymászót sikerült megmentenie, ám kötéltársán, Tomasz Mackiewicz lengyel hegymászón nem tudtak segíteni.

„Vasárnap Urubko megpróbálta rábeszélni a csapatot, hogy még februárban másszanak fel a csúcsra, mert márciusban nehezebb lesz a feljutás. Heves vitát folytatott az expedíció vezetőjével, majd szó nélkül elindult a csúcsra” – emlékezett vissza az egyik, neve elhallgatását kérő serpa, akinek szavait a lengyel csapat is megerősítette. Hozzátették, hogy Denis Urubko rádiót se vitt magával.

Rehmat Ullah Baig pakisztáni hegymászó, aki 2014-ben jutott fel a K2-re, kudarca ítélt vállalkozásnak nevezte Urubko vakmerő kísérletét. „Nincsenek se rögzített kötelek, se ösvények. Denis nem tud egyedül felmászni, legalább két vagy három társra van szüksége” – magyarázta.

Míg a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Csomolungmát több ezren mászták már meg, fiatalok és öregek, profik és amatőrök, a K2-t háromszáznál kevesebben azóta, hogy hatvannégy évvel ezelőtt először sikerült feljutni rá. Oldalain állandó a lavinaveszély, télen a hőmérséklet mínusz ötven Celsius-fokig is süllyed, óránként kétszáz kilométeres szelek tombolnak.

Denis Urubko megmászta a világ mind a tizennégy 8000 méter fölötti csúcsát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.