Zoran Zaev: Hamarosan új nevet kaphat Macedónia

Kérdés, hogy szükség van-e a macedón alkotmány megváltoztatására is.

MTI
2018. 02. 27. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy javaslatot terjesztett elő Macedónia az évtizedes görög–macedón földrajzinév-vita megoldására – közölte Zoran Zaev macedón miniszterelnök kedden Londonban. A két ország között egyetértés van abban, hogy fel kell gyorsítani a tárgyalásokat a viszály megoldása érdekében, mert ez hátráltatja Macedónia NATO- és EU-csatlakozási törekvéseit.

Athén, amely a két szervezet valamennyi tagországához hasonlóan vétójoggal rendelkezik új tagok felvételével szemben, kifogásolja a Macedónia elnevezést, arra hivatkozva, hogy az, valamint a macedón alkotmány egyes cikkei rejtett területi követeléseket tartalmazhatnak Görögország hasonló nevű északi tartománya iránt. Macedónia reméli, hogy a vitát sikerül időben rendezni az EU júniusi, illetve a NATO júliusi csúcstalálkozója előtt, és ezért négy javaslatot is tett az ország új nevére, melyekből a görög fél kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

A javasolt nevek: Észak-Macedónia Köztársaság, Felső-Macedónia Köztársaság, Vardar Macedónia Köztársaság, illetve Macedónia Köztársaság (Szkopje) – mondta Zoran Zaev a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva a Londonban tartott, Nyugat-Balkánról rendezett csúcstalálkozó után.

Úgy vélte, hogy a görögök ezek valamelyikét el fogják fogadni. Hozzáfűzte, az a kérdés, hogy szükség van-e a macedón alkotmány megváltoztatására – amit a görög fél az elmúlt hónapokban szintén kért – egyelőre nyitva maradt. A két külügyminiszter további tárgyalásokat fog tartani, és Zaev is tervez egy találkozót márciusban Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel. Ha sikerül megállapodásra jutni a vitában, Macedónia népszavazást fog tartani a névváltoztatásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.