A franciák többsége szerint Marine Le Pen nem lenne jó köztársasági elnök

Ráadásul a megkérdezettek 70 százaléka nem ért egyet a pártja által képviselt gondolatokkal.

MN
2018. 03. 07. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák 73 százaléka szerint Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke nem lenne jó köztársasági elnök, s a megkérdezettek 70 százaléka nem ért egyet a pártja által képviselt gondolatokkal – írja az MTI a Kantar-Sofres-Onepoint közvélemény-kutató intézet felmérése alapján.

A Le Monde című napilap, a France Info közszolgálati hírrádió és a Public Sénat tv-csatorna tanulmánya abból az alkalomból készült, hogy a Nemzeti Front március 10-én és 11-én tartja az észak-franciaországi Lille-ben a párt „újjáalapító” kongresszusát, amelyen Marine Le Pen javasolni fogja az apja, Jean-Marie Le Pen által több mint negyven éve alapított mozgalom átnevezését.

A február 22. és 26. között 1000 francia választópolgár megkérdezésével készült felmérés szerint a franciák 73 százaléka úgy véli, hogy Marine Le Pen nem lenne jó elnöke Franciaországnak, s csak 16 százalékuk szerint tudná a tisztséget megfelelően betölteni, a megkérdezettek 11 százaléka pedig nem mondott véleményt.

A Marine Le Penről alkotott vélemény jelentősen romlott a tavalyi elnökválasztás óta, 2017 februárban még a franciák 24 százaléka vélte úgy, hogy jó államfő lehet belőle.

A franciák 29 százaléka szavazott már a Nemzeti Frontra, s kétharmaduk azt állítja, hogy soha nem szavazott a radikális jobboldalra és a jövőben sem fogja ezt tenni. Ez az arány két százalékot emelkedett az elmúlt egy évben.

A megkérdezettek 59 százaléka úgy látja, hogy a Nemzeti Front elnöke nem képes a saját táborán túl összefogást hirdetni (11 százaléknak nincs véleménye a kérdésben), s a társadalom fele szerint Le Pen nem érti a franciák mindennapi problémáit.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a franciák 53 százaléka úgy ítéli meg, a Nemzeti Front nem fog hatalomra jutni Franciaországban. 40 százalékuk gondolja ennek az ellentétét, 7 százaléknak pedig nincs véleménye.

A franciák 70 százaléka nem ért egyet a Nemzeti Front által képviselt gondolatokkal. A párt elutasítottsága az elmúlt egy évben emelkedett, 2017 februárban még csak 62 százalékos volt. Jelenleg a franciák 24 százaléka vallja magáénak a radikális jobboldali nézeteket, míg tavaly még 33 százalékos volt ez az arány. A franciák több mint fele szerint a Nemzeti Front veszélyt jelent a demokráciára, míg 38 százalékuk gondolja ennek az ellentétét.

A franciák 30 százaléka egyébként ellenzi a párt névváltoztatását, 23 százalék támogatja, 47 százaléknak pedig nincs véleménye a kérdésben. A Nemzeti Front táborában viszont 59 százalék támogatja, hogy az egyik legrégebbi francia pártnak új neve legyen, 27 százalék ellenzi, 14 százaléknak nincs véleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.