A kínai miniszterelnököt is újraválasztotta a pekingi parlament

Li befolyása valószínűleg csökkenni fog a párton és a kormányon belül.

MTI
2018. 03. 18. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb öt évre miniszterelnökké választotta vasárnap Pekingben az Országos Népi Gyűlés Li Ko-csiang kínai kormányfőt. Lit 2964 igen szavazattal választották újra, csak 2-en szavaztak ellene. A Kyodo News japán hírügynökség azt írja, hogy Li befolyása valószínűleg csökkenni fog a párton és a kormányon belül. Li Ko-csiangot az előző pártfőtitkár, Hu Csin-tao bizalmi emberének tartják Pekingben.

A héten Hszi Csin-ping államfőt is újraválasztották, és a parlament az alkotmányt is módosította, hogy Hszi kettőnél többször, akár élete végéig elnök maradhasson.

Emellett a parlament a héten a Kínai Népköztársaság alelnökévé választotta Vang Csi-sent, Hszi bizalmasát, aki várhatólag magához vonja majd a gazdasággal kapcsolatos területeket. Vang eddig az állampárt legfőbb irányító testületének, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának hét emberből álló állandó bizottságának tagja volt, továbbá miniszterelnök-helyettes, aki a pénzügyekért felelt, és gazdasági tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.