A magyar pálinkafőzőknek segített az Európai Parlament

Támogatják az EP-képviselők a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását.

MTI
2018. 03. 01. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelettervezetről kialakított tárgyalási álláspontját – közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője előremutatónak nevezte, hogy az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását.

Az álláspont szerint a pálinka és más szeszes italok előállításakor felhasznált etil-alkohol továbbra is kizárólag mezőgazdasági eredetű lehet, mivel ki akarják szorítani a piacról a kétes eredetű vagy rossz minőségű etil-alkoholt.

Az uniós parlament álláspontja szerint továbbra is figyelembe kell venni a kistermelők, a hagyományőrző kisiparosok érdekeit és azt, hogy ne csak a nagyvállalatok, hanem a helyi termelők is folyamodhassanak a szeszes italok földrajzi árujelzőinek nemzeti és uniós oltalmáért.

Hölvényi György az MTI-hez eljuttatott közleményében aláhúzta, a legfontosabb az, ne változzon a magyar sajátosságoknak megfelelő jelenlegi rendszer. Mivel a pálinkafőzéssel foglalkozók többsége kisvállalkozó, fontos, hogy megmaradjon az egyszerű, gyors és hatékony eljárás és a pálinkakészítők a lehető legnagyobb vállalkozási szabadságot élvezzék – tette hozzá.

A képviselő előremutatónak nevezte, hogy az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását, a magas minőséget, ami a megnövekedett versenyben még fontosabbá vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.