A Pentagon rábólintott páncéltörő rakétarendszerek ukrajnai eladására

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a fegyverügylet nem fogja megváltoztatni a térség katonai egyensúlyát.

MTI
2018. 03. 02. 5:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium jóváhagyta a Javelin típusú, korszerű páncéltörő rakétarendszerek eladását Ukrajnának 47 millió dollár értékben. A Pentagon által csütörtökön kiadott közlemény szerint a javasolt fegyverügylet nem fogja megváltoztatni a térség katonai egyensúlyát. „A Javelin rendszer hozzásegíti Ukrajnát hosszú távú védelmi kapacitásának megteremtéséhez, hogy megvédhesse szuverenitását és területi épségét, a védelmi követelményeinek eleget téve” – áll a Pentagon tájékoztatójában, amely szerint az ukrán kormány jelezte, hogy 210 páncéltörő rakétát és 37 rakétaindító egységet akar vásárolni az Egyesült Államoktól.

A Javelin (gerely) rakétarendszert a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként tartják számon. A rakéta az indítás után mintegy 150 méteres magasságba emelkedik, majd felülről csap le, a harckocsik páncélzata ugyanis a tetejükön a legvékonyabb. A Javelin olyan védelemmel ellátott harckocsik ellen is hatékony, amelyek a rakétát még becsapódás előtt meg tudják semmisíteni, ennek az eszköznek ugyanis tandem elrendezésű robbanófeje van, amelyben a kisebb rész a reaktív védelem működésbe lépésének semlegesítésére való, a nagyobb pedig ezután felrobbantja a célpontot.

Donald Trump amerikai elnök a múlt év végén hagyta jóvá, hogy ilyen típusú rakétarendszereket szállítson az Egyesült Államok Ukrajnának. A döntésre Moszkva heves tiltakozással reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.